Mokomasis renginys Menų kamaroje

2019 m. liepos 25 d. vykdant vietos projektą „Mokymų ir praktinių-informacinių seminarų ciklas „Vietos amatai ir natūralūs produktai“ (UTEN-LEADER-1C-M-3-4-2018) Menų kamaroje vyko mokomasis renginys Utenos rajono smulkaus ir vidutinio verslo bei nepelno sektoriaus atstovams, kurio tikslas buvo supažindinti renginio dalyvius su pagrindiniais rinkodaros principais, kuriuos galima pritaikyti plėtojant vietos amatus Utenos krašte.

Į renginį atvyko daugiau nei 20 atstovų iš įvairių Utenos rajono bendruomenių. Mokymų lektorė Jolita Umbrasienė renginio dalyviams pristatė pagrindinius rinkodaros principus, kuriuos pritaikius praktikoje būtų galima kurti Utenos kraštą kaip konkurencingą žvejybos regioną. Konkurencingumą būtų galima didinti panaudojant esamus žmogiškuosius resursus sujungus su gamtos ištekliais per  inovatyvias veiklas, puoselėjant Utenos krašto ir kultūrą, skatinant gamtosauginį sąmoningumą, įtraukiant į veiklas jaunimą.

Lektorė pažymėjo, kad ateinantys 2020 metai Utenos kraštui bus labai reikšmingi, kadangi juos LR Seimas paskelbė habilituotos biologijos mokslų daktarės, vaistininkės, žolininkės Eugenijos Šimkūnaitės metais. Lietuvos mažųjų kultūros sostinių konkursą, kurį  inicijuoja Lietuvos kaimo bendruomenių sąjunga su partneriais LR Kultūros ministerija, Lietuvos savivaldybių asociacija, Lietuvos seniūnų asociacija laimėjo Tauragnų miestelis. Tauragnai yra  paskelbti viena iš 10 mažųjų 2020 metų Lietuvos kultūros sostinių. Taigi dėmesio Utenos kraštui kitais metais tikrai nestigs. Buvo peržvelgtos galimybės, įvardinti vietos ištekliai, kurie prisidėtų prie Utenos, kaip ežerų krašto, žinomumo didinimo. Neatsitiktinai buvo kalbėta apie rinkodarą, nes Utenos rajone tarp tyvuliuojančių 185 ežerų yra ir giliausias Lietuvos ežeras Tauragnas, skaidraivandenis Alaušas ir kiti puikūs ežerai, kurie rinkodariniu požiūriu yra labai menkai panaudojami Utenos krašto garsinimui. Turint tokius resursus reikia tik atsisukti į istoriją, prisiminti kultūrinį paveldą susijusį su žuvininkyste ir tradiciniais amatais ir veikti.

O ką galima per ateinančius metus nuveikti Utenos rajone diskutavo renginio dalyviai susiskirstę į grupeles. Diskutavo apie bendruomenių poreikius susijusius su vandens telkinių išnaudojimu, pažintinių takų kūrimu, kitomis veiklomis. Besibaigiant seminarui kiekviena grupė pristatė diskusijų rezultatus ir idėjas naujoms veikloms. Seminaro dalyviai vieningai sutarė, kad Utenos rajono vandens telkinius būtina išnaudoti  vietos bendruomenės ir atvykstančių turistų poreikiams. Tam  panaudojant jau sukurtą infrastruktūrą, turimą inventorių, kūrybingus Utenos krašto tautodailininkus, vietos produkciją kuriančius ir užimančius kaimo turizmu ir  verslininkus, vietos valdžios institucijas. Buvo akcentuota, kad į veiklas būtina  įtraukti naujus  aktyvius žmones savanorius, kuriems svarbu, kad gyventi Utenos krašte būtų gera kiekvienam.

Asociacija „Menų kamara“
Vietos projektas: Mokymų ir praktinių-informacinių seminarų ciklas „Vietos amatai ir natūralūs produktai“
(UTEN-LEADER-1C-M-3-4-2018)