Uteniškių apsilankymas Pasvalio rajone

Tęsiant projekto „Mokymų ir praktinių-informacinių seminarų ciklas „Vietos amatai ir natūralūs produktai““ veiklas grupė Utenos rajono bendruomenių atstovų lankėsi Pasvalio rajone.

Šiame rajone uteniškiai aplankė tris objektus: Raubonių vandens malūną-karšyklą-verpyklą, Pajiešmenių ir Daujėnų bendruomenes.

Raubonių vandens malūnas (karšykla-verpykla) šiuo metu yra renovuojamas, renovacija finansuojama iš Europos sąjungos struktūrinių fondų lėšų. Renovaciją užbaigti ir visą malūną padaryti prieinamą visuomenei planuojama 2023 metais.

Uteniškiams viską aprodė ir papasakojo malūno renovacija besirūpinantis Vaidotas Gikys.

Raubonių vandens malūnas-karšykla-verpykla – vandens malūnas su grūdų malimo ir vilnos apdirbimo technologine įranga. Malūnas stūkso prie Tatulos upelio. Suremontuotas malūnas ir visos vilnų karšyklos ir verpyklos mašinos bus naudojamos pažintiniais tikslais, rengiami vilnos apdirbimo praktiniai mokymai. Malūnas 1992 m. pripažintas regioninės reikšmės technikos ir istorijos paminklu.

Pirmajame raudonų plytų pastato aukšte įkurtos jaukios amatų dirbtuvės. Jose pastatytas stalas, ant kurio yra mokomasi velti vilną. Taip pat malūnas yra pilnas technologinės įrangos: medinis būgnas su girnomis, piltuvais ir rėmais jiems įstatyti, medinis pakėlėjo mechanizmas su metalinėmis „žirklėmis“, malūno keltuvo patalpos mediniai skriemuliai, 3 karštuvai su transmisija karšyklos-verpyklos patalpoje (pagaminta Anglijoje), kedenimo įrenginys karšyklos-verpyklos patalpoje, XX a. pr. verpimo mašina karšyklos-verpyklos patalpoje (pagaminta Švedijoje), knatavimo įrenginys karšyklos-verpyklos patalpoje, pakabinamos svarstyklės karšyklos-verpyklos patalpoje.

Šiuo metu dalis technikos veikia elektros pagalba, bet projekte numatyta atstatyti upės vagos tekėjimą po malūnu ir elektrą pakeisti vandens srove.

Anot Vaidoto vilnų karšyklos-verpyklos atgimimo pradžia buvo sunki. Pastatas įrašytas į nekilnojamų kultūros vertybių registrą, tad net mažiausius darbus reikėjo derinti su paveldosaugos specialistais.

Šalia malūno, prie Tatulos upelio yra įrengta vilnonė pirtis, kubilas.

Apsilankę Raubonyse uteniškiai iškeliavo į visai šalia esantį kitą miestelį – Pajiešmenius. Čia visus pasitiko Pajiešmenių kaimo bendruomenės pirmininkė Rasa, kuri iškart supažindino su kultūros centru, jame aktyviai veikiančiu pučiamųjų orkestru „Brass“, kuris 2016 metais kartu su grupe „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“ tapo muzikinio projekto „Vario audros“ finalo nugalėtojais.

Uteniškius nustebino šalia kultūros centro įėjimo sienoje įmontuotas pinigų automatas. Tai puiki bendruomenės idėja apšviesti kaimo parką neišleidžiant tam jokių lėšų. Norint, kad tam tikrą laiką degtų parke šviesos užtenka į automatą įmesti tam tikrą pinigų sumą. Surinktų pinigų užtenka ne tik apmokėti elektros sąskaitai, bet lieka ir kitiems bendruomenės poreikiams.

Kaime veikia mokykla, biblioteka, išlikę dvaro rūmai (statyti 1895 m.), oficina, ūkiniai pastatai. Yra molio telkinys.

Pajiešmenio dvaras yra įvardinamas kaip vietinės reikšmės kultūrinis paminklas, išlikę pastatai skirtini XIX a. pabaigai, XX a. pradžiai. Yra išlikusių ir ūkinių pastatų, aplink dvarą yra valstybės saugomas parkas, pripažintas vietinės reikšmės gamtos paminklu. Parke auga ąžuolas, jis yra saugomas botaninis gamtos objektas, skersmuo siekia 1,5 m.

Kaime yra Pajiešmenių tvenkinys, kuris atsirado užtvenkus Jiešmens upę. Šalia tvenkinio yra įrengta prieplauka, yra tiltas, kuris veda į kitą tvenkinio pusę. Šiek tiek toliau, šalia užtvankos, bendruomenė yra įrengusi tinklinio aikštutę, sūpynes, staliukus.

Paskutinė stotelė Pasvalio rajone – Daujėnai. Atvykusius uteniškius dideliame kieme pasitiko bendruomenės pirmininkė Virgilija ir bendruomenės narys Gintautas. Daujėnų miestelyje yra unikalus pačių Daujėnų gyventojų rankomis ir asmeninėmis finansinėmis lėšomis pastatytas Daujėnų klojimo teatras, kuriame vaidina mėgėjai – miestelio gyventojai. Čia ir pakvietė pirmiausia užsukti visus. Bendruomenės pirmininkė visiems papasakojo klojimo teatro istoriją, kaip žmonės ne kartą rinkosi į talkas, kad daug Daujėnuose gyvenančių šeimų prisidėjo prie Klojimo teatro įkūrimo. Dauguma žmonių prisidėjo ne vien darbu, bet ir savo idėjomis bei finansine parama.

Kitoje kiemo pusėje, šalia teatro yra renovuoti bendruomenės namai, kuriuose vyksta įvairūs susibūrimai, edukacijos, asmeninės šventės. Bendruomenės pirmininkė pasidžiaugė, kad visai neseniai bendruomenė gavo stalo įrankių ir indų, kurių užtenka net 50 žmonių, nuo šiol bendruomenė galės teikti ir maitinimo paslaugas.

Lankantis Daujėnuose būtina apsilankyti ir vietinėje kepykloje „Saimeta“, kurioje duona ir konditerijos gaminiai kepami tik iš natūralių žaliavų, nenaudojant dirbtinių puriklių ir tešlos pagerinimo priedų. Prisipirkę skanėstų uteniškiai atsisveikino su Pasvalio rajonu ir išvyko namo.

Asociacija „Menų kamara“
Vietos projektas: Mokymų ir praktinių-informacinių seminarų ciklas „Vietos amatai ir natūralūs produktai“
(UTEN-LEADER-1C-M-3-4-2018)