Tarptautinė konferencija LINC 2018

2018 m. birželio 12-14 d. Suomijoje vyko tarptautinė konferencija LINC 2018, kurioje Utenos regiono vietos veiklos grupę atstovavo VPS administratorė Edita Rukšytė ir VPS viešųjų ryšių specialistas Modestas Gadliauskas.

Į renginį taip pat vyko Utenos regiono vietos veiklos grupės narys Audrius Remeikis,  administracijos darbuotojas Vidas Bražėnas, Jolita Umbrasienė ir Rita Kraujalienė atstovavo Utenos regiono bendruomenės fondą.

Kelionė į Suomiją prasidėjo birželio 11 d. ryte, pakeliui kelionės dalyviai sustojo Taline ir pasivaikščiojo po senamiestį.

Birželio 12 d. visi konferencijos dalyviai susirinko Raumos miesto rotušės aikštėje iš kurios vyko eisena į senosios miesto rošutės aikštę, kurioje konferencijos dalyvių laukė šventinis konferencijos atidarymas, pūčiamųjų instrumentų orkestro koncertas, dalyvius sveikino konferencijos vedėja Susanna Mäki-Oversteyns, miesto meras Kari Koski ir kt. Vėliau visi dalyviai buvo nuvežti autobusais į vieną iš Raumos miesto pradinių mokyklų, kurioje dalyvių laukė vakarienė. Vakarienės metu visi konferencijos dalyviai turėjo galimybę pabendrauti neformaliai.

Birželio 13 d. visi konferencijos dalyviai buvo suskirstyti į grupes iš keliavo į pažintinius turus. Utenos regiono vietos veiklos grupės darbuotojai keliavo į pažintinį turą po Uusikaupunki regioną. Šiam regionui buvo paskirta tema: Išmintingas išteklių panaudojimas kaimo vietovėse. Uždaros cirkuliacijos koncepcija, kaimo veikla ir vaizdingos salynų apylinkės.

Mimis, Kotipelto šiltnamiai

Čia veikia uždaros cirkuliacijos koncepcija (http://www.mimis.fi). Šiuose šiltnamiuose auginamos rūgštynės, pipirnės, rukolos, krapai, čiobreliai, citrininės aloyzijos, rugiagėlės, petražolės, kmynai, bazilikai, kalendros, mėtos, anyžius, įvairių rūšių gėlės. Visos „Mimis“ auginamos daržovės iš Kotipelto sodo yra aukštos kokybės. Visos daržovės yra sodinamos, pjaunamos ir pakuojamos rankomis. Švarus vanduo, aukštos kokybės durpės ir profesionali gamyba garantuoja, kad “Mimis” gaminiai yra saugūs ir švarūs. Kotipelto daržo istorija prasidėjo 1997 metais. Savininkai Pirjo ir Tapio Mönkkönen pradėjo agurkų auginimą. Po kurio laiko jie pakeitė savo produkciją į specialias salotas ir valgomąsias gėles. Šiuo metu auginama daugiau kaip 100 skirtingų rūšių augalų. Jų užauginta produkcija eksportuojama į tokias šalis kaip Honkongas, Švedija, Islandija ir Singapūras.

Pyhämaa kaimas

(http://pyhamaa.fi). Tai bendruomenė, apsupta jūra Suomijos vakarinėje pakrantėje. Čia gyvena apie 650 gyventojų. Pyhämaa susideda iš 250 salelių, turinčių daug augmenijos ir gyvūnijos. Konferencijos dalyvius prie senasios laivų statyklos ir prieplaukos pasitiko turizmo informacijos centro vadovas, kuris dalyviams pasakojo apie kaimo istoriją, lankomus objektus. Apžiūrėję prieplauką, dalyviai pajudėjo link vieno iš lankomų kaimo objektų – Pyhämaa Šventoji bažnyčia (http://pyhamaa.fi/matkailu/pyhamaan-uhrikirkko/). Ši bažnyčia buvo statoma 1642-1650 m. Tai viena iš seniausių medinių bažnyčių Suomijoje. Bažnyčios viduje sienas puošia XVII a. tapybos darbai Biblijos motyvais. Šalia Šventosios bažnyčios yra nauja Pyhämaa bažnyčia, pastatyta iš akmens 1804 m. Abi bažnyčios vasarą atviros visuomenei. Vėliau konferencijos dalyviai atėjo į Pyhämaa skraidančių lėkščių golfo parką, kuriame savo jėgas galėjo išbandyti kiekvienas dalyvis (http://pyhamaa.fi/harrastukset/frisbeegolf/). Po kaimelio apžiūros dalyviai susirinko Pyhämaan Pirtti restorane, kuriame buvo vaišinami vietiniu maistu, žuvymi. (http://pyhamaanpirtti.fi)

Po pietų dalyviai atvyko į Vehmaan Verso šiltnamius (https://www.vehmaa.fi/yrityspalvelut/vehmaan-verso/). Apie šiuos šiltnamius trumpai papasakojo į autobusą įlypęs jų vadovas. Šie šiltnamiai – tai ekologinis verslas, kuriame gerbiamos tvarios plėtros vertybės. Ši verslo sritis yra vienintelė Suomijoje. Pagrindinis šio verslo savininkas yra įmonė Biovakka Oy, kurios dukterinė įmonė Biovakka Suomi Oy gamina biodujas iš ekologinių žaliavų. Biodujos yra atsinaujinantis ir sparčiai augantis Suomijos energijos šaltinis, kurį galima naudoti, pavyzdžiui, šilumos ir elektros energijos gamybai. „Biovakka Suomi Oy“ gaminamos biologinės dujos regiono įmonėms suteikts galimybę naudotis ekologine energija, kurios kaina išliks stabili. Biologinių atliekų biodujos perdirbamos naudojant elektros energiją ir šilumą, kurias ateityje galės naudoti ir maži, ir dideli vartotojai.

Tummamäki gamtinis takas

(https://www.facebook.com/tummamaenluontopolku/). Prieš keliaujant šiuo gamtiniu taku konferencijos dalyviai buvo padalinti į dvi grupes, viena grupė keliavo taku, kita grupė vaišinosi kava ir užkandžiais, po to grupės apsikeitė. Tako ilgis ~1,5 km. Šis gamtinis takas yra labai akmeningas, kadangi tai yra buvusi raudonojo granito kasykla, kuris buvo eksportuojamas į Europą ir kitas pasaulio šalis. Gamtinio tako pabaigoje dalyviai galėjo klausytis gyvai atliekamos suomiškos muzikos ir dainų.

Rauma mieste

Fåfänga paviljone (http://ffpaviljonki.fi/) dalis konferencijos dalyvių vaikščiojosi paplūdimiu, kita dalis dalyvavo bendradarbiavimo kampelyje, kuriame dalyvavo ir Utenos regiono vietos veiklos grupės darbuotojai. Visi dalyviai buvo suskirstyti į grupes pagal projekto idėjas -turizmas, -vietinė ekonomika (ne žemės ūkio), -žemės ūkis ir maistas, -tradicijos, paveldas, kraštovaizdis, -aplinka, energija, tvarumas, -socialinės paslaugos, mobilumas. Utenos regiono vietos veiklos grupės darbuotojai dalyvavo turizmo grupėje, kurioje pristatė savo projekto idėją „Blue mounds land“, pasidalino informacija apie šią projekto idėją, taip pat apsikeitė kontaktais su Anglijos, Švedijos, Latvijos, Estijos, Suomijos šalių atstovais, kurie taip pat dalyvavo šios grupės diskusijoje. (http://www.ravakka.fi/project_proposals/tnc_proposals).

Katanpää sala

(http://www.nationalparks.fi/katanpaafortressisland) Birželio 14 d. visi konferencijos dalyviai plaukė trimis laisvais į Katanpää salą – du laivai iš Kustavi miestelio, vienas iš Uusikaupunki miestelio. Katanpää sala anksčiau buvo skirta kaliniams ir šauktiniams, dabar tai kultūriniu ir istoriniu požiūriu patraukli vieta turistams ir poilsiautojams. Ši sala taip pat yra buvęs fortas.

Išsilaipinus iš laivų visi konferencijos dalyviai buvo supažindinti su elgesio ir saugos taisyklėmis saloje. Vėliau visi dalyviai buvo suskirstyti į grupes ir vykdė duodas užduotis: saloje buvo paruošti septyni sustojimo taškai, kiekviename taške buvo paruoštos sportinės rungtys, trijuose iš septynių sustojimo taškų buvo paruošti europietiški buferai, kuriuose buvo gausu maisto produktų, saldumynų, gėrimų iš įvairių Europos šalių. Taip pat visi dalyviai turėjo galimybę išbandyti suomišką pirtį.

Grįžus iš salos vyko konferencijos LINC 2018 uždarymo ceremonija. Ceremoninoje vyko vakarienė, gyvos muzikos koncertas, konferencijos organizatoriai apdovanojo sporto rungtynių nugalėtojus, visi dalyviai turėjo progą pabendrauti ir atsisveikinti.

URVVG informacija. Panaudotos Modesto Gadliausko, Vido Bražėno, Editos Rukšytės, Jolitos Umbrasienės, Audriaus Remeikio nuotraukos.

LINC 2018 organizatorių nuotraukos: