Meistriškumo mokymai Mažeikių rajone

Šiaurės vakarų Lietuvos VVG tęsia tarptautinio bendradarbiavimo projekto „Turizmo vystymas. Nuo tradicijų prie modernaus verslo“, Nr. 44TT-KE-18-3-04089-PR001, įgyvendinimą.

2019 m. liepos 9 -10 d. vyko meistriškumo kursai tema – „Ekologinių ūkių pritaikymas turizmui ir kitos paslaugos, įtakojančios turizmo plėtrą“. Mokymuose dalyvavo projekto partneriai iš Gruzijos, Latvijos ir Lietuvos.

Utenos rajoną šiuose mokymuose atstovavo Pakalnių moterų užimtumo centro narė Dalia Kvartūnienė, Pačkėnų krašto bendruomenės pirmininkė Dana Žigienė, Sirutėnų krašto bendruomenės narė Rima Grigaliūnienė ir Kuktiškių moterų veiklos centro „Kuksa“ narė Aušrytė Budzinskienė.

Pirmąją meistriškumo kursų dieną vyko praktinis informacinis seminaras „Ekologinio vaistažolių ūkio pritaikymas turizmo reikmėms“, kurio metu Jadvyga Balvočiūtė pristatė savo ekologinį vaistažolių ūkį, ūkio pritaikymą turizmo reikmės, pasakojo apie vaistažoles ir jų auginimą bei rinkimą, vyko žolelių arbatos degustacija. Antroje dienos dalyje vyko praktinis informacinis seminaras tema „Ekologinėje aplinkoje augantys vaistiniai augalai, augalų rinkimo paslaptys, dirva ir jos priežiūra“, kurio metu projekto dalyviai ėjo į lauką apžiūrėti ir pasiklausyti apie ūkyje auginamas vaistažoles. Buvo atsakoma į dalyvių klausimus ir dalijamasi patirtimi apie vaistažolių panaudojimą ir naudą kasdieniniame gyvenime.

Po paskaitų visi dalyviai vyko į Pavirvytės dvarą. Dvaro rūmai statyti XIX a. pradžioje. Kolūkinės santvarkos laikais pastatas buvo stipriai sugadintas. Šiuo metu yra atrestauruotas pasitelkiant Norvegijos fondų paramą bei naujojo sodybos šeimininko energiją ir lėšas.

Projekto dalyviai susipažino su turizmo, poilsio ir laisvalaikio užimtumo paslaugų organizavimu, vykdomais edukaciniais užsiėmimais „Virvytės“ bei „Balsių slėnio“ pramogų parke: įrengtomis turizmo trasomis, lauko boulingo, krepšinio aikštelėmis. Lietingas oras pakoregavo programą ir projekto dalyviams papildomai buvo pasiūlyta aplankyti Telšius bei susipažinti su Žemaitijos sostine.

Vakare svečiams etnografinę programą pristatė Telšių r. savivaldybės Kultūros centro folkloro ansamblis „Spigėns“.

Liepos 10 dieną buvo tęsiamas praktinis informacinis-seminaras Jadvygos Balvočiūtės ūkyje tema „Vaistinių augalų rūšiavimas, džiovinimas, pakavimas“, „Žolelių mišiniai ir jų poveikis organizmui“ ir edukaciniai praktiniai užsiėmimai: „Pažintis su vaistažolių sodu“, kurių metu projekto dalyviai gilino žinias kaip teisingai vaistinius augalus rūšiuoti, džiovinti, pakuoti, sandėliuoti. Jadvyga Balvočiūtė seminarų metu daug pasakojo apie įvairių žolelių naudą sveikatai, pristatė turimus mišinius ir jų poveikį organizmui, dalinosi savo gerąja patirtimi apie savo klientus ir jų gyvenimus.

Projekto dalyviai taip pat atvyko turėdami nemažai patirties apie vaistinius augalus, arbatų mišinius. Todėl diskusijos, apsikeitimas patirtimi bei augalais užtikrino seminaro gerą aurą bei darbingą nuotaiką.

Pagal programą projekto dalyviai aplankė Viekšnių vaistinę muziejų, vaistinių augalų sodelį bei susipažino su aviacijos pradininko Lietuvoje Aleksandro Griškevičiaus memorialiniame muziejuje eksponuojama XIX a. -XX a. pradžios etnografine ekspozicija apie Viekšnių krašto žmonių buitį, tradicijas.

Ačiū visiems dalyviams už gerą nuotaiką ir galimybę padiskutuoti bei pasidalinti žiniomis, Viekšnių muziejaus darbuotojoms už mūsų krašto tradicijų pristatymą bei Pavirvytės dvaro savininkui už turiningai praleistą laiką dvaro sodyboje bei visiems, prisidėjusiems prie svečių priėmimo ir meistriškumo kursų organizavimo.

Šiaurės vakarų Lietuvos ir Utenos regiono VVG informacija

Nuotraukos Mindaugo Dulinsko


Apie projektą taip pat skaitykite čia:

https://www.utenosvvg.lt/2018/11/05/tarptautinio-bendradarbiavimo-projektas-turizmo-vystymas-nuo-tradiciju-prie-modernaus-verslo/