Laukiniai stebuklai

Joniškio VVG kartu su Utenos RVVG, įgyvendindama tarptautinio bendradarbiavimo projektą „Laukiniai stebuklai“, surengė jau keturias paskaitas apie pavasarį ir vasarą valgomus laukinius augalus. Į Joniškio rajone esančius Rudiškių kaimą du kartus ir į Juodeikių vieną kartą vyko Utenos rajono bendruomenių aktyvūs atstovai, o į Utenos rajoną, Kuktiškes jau buvo apsilankę ir joniškiečiai. Paskaitas ir praktinius užsiėmimus vedė Kristina Šilinskienė Naktižiedė.

Pirmojo mokymo metu (2019-05-09) buvo apžvelgta valgomų laukinių augalų istorinė reikšmė Lietuvos ir Europos šalių virtuvėse bei šiandieninės tendencijos pasaulyje. Buvo dalintasi receptais ir gaminami įvairūs patiekalai su dilgėlėmis, garšvomis ir kiaulpienėmis. Gaminti šie patiekalai: dilgėlių kiaušinienė, kiaulpienių žiedų blyneliai, žliūgės tešloje, sausainiai su džiovintų žolių kremu, žolelių medus, prieskonių mišiniai su laukinėmis žolėmis.

Antrojo susitikimo metu (2019-05-15) buvo aptarti pavasarį maistui naudojami laukiniai augalai: balanda, gyslotis, trikertė žvaginė, pavasarinė raktažolė, paprastoji ieva, varnalėša, paprastoji alyva, kadagys, apynys, ankstyvasis šalpusnis, dirvinė usnis ir kt. Vėliau dalyviai buvo suskirstyti į komandas ir gamino įvairius patiekalus: įvairių žolelių salotas, žolelių ir daržovių sriubą su putpelių kiaušiniais, įvairius desertus su žolelėmis ir vaisais. Visi mokymų dalyviai turėjo progą atsigaivinti dilgėlių gira.

Trečiojo susitikimo Kuktiškėse metu (2019-06-03) buvo kalbama apie augalų distiliavimą. Teorinėje dalyje aptarta įvairių augalų panaudojimas aromatinių vandenų gamyboje, jų savybės ir poveikį. Buvo praktiškai pademonstruotas alembiko panaudojimas ir gaminamas paprastųjų kiečių vanduo. Taip pat buvo kalbėta apie garsią Utenos krašto žolininkę Dr. Eugeniją Šimkūnaitę, apie jos palikimą ir receptus. Praktinio užsiėmimo metu komandos gamino skirtingus patiekalus, kuriuose dominavo dilgėlės. Buvo pagaminti virtiniai, čeburekai, skryliai, o desertui – eglės šakelių pumpurai šokolade.

Ketvirtojo susitikimo Juodeikiuose metu (2019-06-11) mokymų dalyviai sužinojo apie medžių galią ir jos panaudojimą maistui ir sveikatimuisi. Vėliau visi dalyviai iškeliavo į pievą, kur turėjo galimybę susirinkti įvairių augalų puokštę.

Dėstytoja pasakojo apie vantų rišimą: teorija ir praktika. Mokymuose taip pat dalyvavo ir etnologas Valdas Rutkūnas, kuris pasidalino savo žiniomis apie vantų rišimą ir pirtinimąsi. Po šių paskaitų dalyvių laukė praktinis užsiėmimas – vantų rišimas.
Po vantų rišimo dalyviai klausėsi paskaitos apie laukinių augalų panaudojimą kosmetikos priemonių gamyboje. Mokymų pabaigoje visi dalyviai rinko įvairias žoleles pievoje, kurias panaudojo virdami ant laužo šiupinį.

URVVR informacija, Modesto Gadliausko nuotraukos