Tarptautinis bendradarbiavimo projektas – lenkų delegacijos vizitas

Rugsėjo 3-6 dienomis Molėtų VVG ir Utenos regiono VVG teritorijose viešėjo itin gausi  56 lenkų verslininkų delegacija, lydima dviejų VVG : „Gniazdo“ ir „Kraina Rawki“ pirmininkų M.Skiba ir M. Cheba bei šių organizacijų  biurų darbuotojų. Vizitas skirtas susipažinti su smulkaus verslo situacija Molėtų  ir Utenos rajonuose ir ieškoti galimybių bendradarbiauti.

 Apsilankyta G. Prakapavičiaus avių ūkyje, Alantos TVM praktinėje mokymų bazėje, Dubingių žirgyne, Utenos rajone lankytasi Kinderio limuzinų ūkyje, atpenėjimo stotyje Šiaudiniuose, narų klube Sudeikiuose, žuvų ūkyje Rukliuose, garsiajame kūrybinių industrijų centre Taurapilyje, mažojoje kultūros sostinėje Užpaliuose.  Dienotvarkėje didžiausias dėmesys buvo skirtas moderniems ūkiams, diegiantiems inovatyvius sprendimus gaminant produktus, teikiant naujas paslaugas. Daugumai svečių itin smagu buvo susipažinti su tokiais ūkiais, kuriuose yra teikiamas galutinis produktas rinkai. Gal todėl visas laikas Giedriaus ir Birutės Prakapavičių ūkyje  buvo išnaudotas aktyviai klausiant, stebint ir analizuojant sūrio ir kitų produktų gamybos ciklą. Nuoširdus ir labai atviras šeimininko požiūris į savo verslą skatino diskusijas ilgai netilusias autobuse  vykstant į Taurapilį.

Taurapilio kūrybinių industrijų centro vadovė  I. Šeršniova ir  kolektyvas išradingai pristatė tokią kūrybinių industrijų rėmimo veiklą, kai būsimasis verslininkas atėjęs į centrą su idėja įsikuria jame ir auginasi savo verslą, gaudamas tam reikalingą pagalbą ir mokymus, patalpas ir įrenginius.  Svečiai aplankė  studijų patalpas, nusipirko suvenyrų ir netgi megztukų, sukurtų čia reziduojančių smulkiųjų verslininkų.

Kinderio limuzinų ūkyje ilgai netilo klausimai apie verslo organizavimą, naujus sumanymus , planus statyti skerdyklą. Žavėjo jauno ūkio savininko atsakingas ir pamatuotas požiūris į ūkio vystymą, jo perspektyvas. V. Valiušio keramikos muziejaus salėse atskiros veiklos susirado kūrybinių polėkių užvaldyti keramikos mylėtojai ir puoselėtojai, privačių muziejų savininkai.

Edukacines programas pristatė Sudeikių narai. Jų žuvų veisyklų ir povandeninės žuvų medžioklės projektai taip pat nepaliko abejingų. Tiesa, nardyti jau neturėjome laiko, nors tokių drąsuolių  buvo.

Rukliuose, buvusioje fermoje,  auginamų šamų nepamirš lenkų žuvų mėgėjai, kurie stebėjosi produkcijos gausa ir mėgavosi jos kokybe, ragaudami šviežiai  išrūkytą žuvį.  Tik vakare , kai visa grupė sugužėjo į etnokosmologijos muziejų ir pakilo į apžvalgos bokšto salę, kiek aprimo emocingieji svečiai sužavėti mūsų krašto gamtos grožio ir ilsėtis besileidžiančios saulės.

Viešnagės diena, praleista Alantos TVM, buvo itin produktyvi ir smagi. Po nuoširdaus  mokyklos direktoriaus V. Pusvaškio  ir Molėtų VVG pirmininkės V. Saugūnienės pasveikinimo praktinės mokymų bazės kieme, visi smalsiai susibūrė prie biodujų jėgainės ir gerokai ilgėliau nei visą valandą nepaleido pono Petro, jėgainės specialisto. Klausimas klausimą vijo, reikėjo viską pamatyti, paliesti ir dar kartą aptarti. Gal todėl čia iš karto kilo noras apjungti bendradarbiavimo sutartimi Gluchovo žemės ūkio mokyklą ir Alantos TVM. Matėme kaip delegacijos nariai apspito mokyklos vadovą V. Pusvaškį ir jau skaičiavo kilometrus būsimai kelionei.Tas noras tik sustiprėjo po visos praktinės mokymų bazės apžiūrėjimo.

Alantos dvare V. Žuko paveikslų galerija ir joje surengtos parodos nepaliko abejingų. Buvo čia ir medžioklės mylėtojai,  ir jos priešai… Taigi virė diskusijos, o šeimininkai tyliai džiaugėsi, kad nebuvo nuobodžiaujančių delegacijos narių. Po smagios ir dalykiškos konferencijos ,,Nuveikti darbai ir ateities perspektyvos įgyvendinant LEADER“ Alantos TVM aktų salėje, kai  buvo apžvelgta verslo situacija  rajone ir savivaldybės pastangos remti smulkųjį verslą, pristatyta žemdirbio kasdienybė, turizmo paslaugų verslas ir kaimo turizmo sodybų vystymo subtilumai, bei išanalizuota  VVG „Gniazdo“, VVG „Kraina Rawki“, Utenos VVG ir Molėtų VVG praktinė patirtis  vykdant vietos plėtros strategijas, remiant verslą ir skatinant verslumą pasinaudojant „LEADER“ programos galimybėmis, sulaukta dar vienos gausios delegacijos iš Ukrainos Poltavos krašto, kuri Utenos regione lankėsi tikslu suprasti „LEADER“ galimybes ir kaip jomis pasinaudoti savo šalyje. 20 Ukrainos verslininkų papildė ir taip jau smagią grupę lenkų ir lietuvių aktyviai bendravusių Alantos dvaro rūmuose. Čia visi pajutome, kad gyvas bendravimas gali padėti daug daugiau nuveikti ne tik skatinant partnerystę versle, bet ir atskirų tautų pažinime.

 Kai svečiai iš Lenkijos paskutinę viešnagės dieną lankėsi Dubingių žirgyne ir įdėmiai klausėsi ponios Jolantos pasakojimo apie tai, kaip kilo šis verslo projektas, lietuvio širdį vis pamalonindavo išgirsti lenkų grupės narių atodūsiai: na ir gražu čia, o oras, koks grynas oras… Visi supratome, kad turime tikrai daug tikra, ko kartais taip nevertinam. Išlydimi namo svečiai žadėjo sugrįžti ir atsivežti savo šeimų narius, o mes suskubome  ruoštis kelionei į jų sodininkų, daržininkų, pieninkų ir puikių amatininkų kraštą, aprašytą nuostabiame V.Reimonto romane „Kaimiečiai“.

Nuoširdžiai dėkojame savo pagalbininkams: Alantos TVM direktoriui V. Pusvaškiui ir  nuostabiam mokyklos kolektyvui, moksleiviams, Molėtų TVIC vadovei D. Kulienei, Verslo asociacijos atstovui  V. Štelbiui, Žemės ūkio rūmų savivaldos organizatorei L. Ramonienei, Molėtų rajono savivaldybės mero pavaduotojui M. Kildišiui, Utenos VVG atstovams J. Umbrasienei ir E. Rukšėnaitei už pagalbą priimant svečius. Draugišką pagalbos ranką ištiesusiems seniūnams ir rajono bendruomenių atstovams dėkojame   už nuostabius pyragus, sūrius ir dalyvavimą, o lankytų objektų savininkams liksime amžinai dėkingi už atvirumą ir nuoširdumą. Bendrystė tikrai veža ir  „LEADER“ yra jėga. Širdingas ačiū.

Molėtų rajono vietos veioklos grupės informacija

Editos Rukšytės nuotraukos