NAUJOS PARODOS PRISTATYMAS IR SUSITIKIMAS SU JOS AUTORE

Utenos regiono vietos veiklos grupės galerijoje Menų kamara 2017 m. sausio 24 d. įvyko susitikimas su Laima Ašakaite, kurio metu buvo pristatyta fotografijos darbų paroda  „FESTIVALIO „MOZAIKA“ AKIMIRKOS“.

Mozaika. Žodis mozaika – sąvoka visiems žinoma kaip  piešinys ar paveikslas, kai vaizdas kuriamas iš įvairių medžiagų, panašios formos ir tekstūros gabaliukų. Vilniaus senamiesčio teatro jau vienuolika metų rengiamame festivalyje „Mozaika“ miesto šventė kuriama iš įvairių šalių  aktorių pasirodymų, jungiant skirtingas sritis ir  naudojant inovatyvius metodus. Festivalis ne tik  skirtingi teatro sričių pasirodymai, tokie kaip lėlių teatras, ugnies teatras, akrobatika, pantomima, cirkas, tačiau ir senoviniai šokiai, gatvės muzika, kuri yra neatsiejama teatro dalis, foto-video parodos, kūrybinės dirbtuvės, meistriškumo pamokos.

Kūrybinė lygiadienio interpretacija. Tradiciškai „Tarptautinis gatvės teatro festivalis „Mozaika” vyksta rudens lygiadienio metu, todėl jo tema – lygiadienis, kurią galima kūrybiškai interpretuoti pusiausvyros paieškomis tarp: juodos – baltos spalvų, tarp šviesos ir  tamsos ir kt. Savo pasirodymuose Vilniaus senamiesčio teatro rengiamame festivalyje  dažnai naudojama ugnis, kaip šviesos, gyvybės simbolis, kuris, būtent, tamsoje atsiskleidžia visu savo grožiu.

Pirmuosius festivalius fotografavo telefonu. Kaip į susitikimą susirinkusiems pasakojo parodos autorė Laima Ašakaitė per vienuolika metų festivalyje „Mozaika“ savo kūrybą pristatė meno kolektyvai bei aktoriai iš Olandijos, Vengrijos, Lenkijos, Prancūzijos, Italijos, Turkijos, Latvijos, Bulgarijos, Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos, Estijos ir kitų šalių.  Parodos autorė pirmuosius festivalius fotografavusi telefonu, tačiau  ją nuolat supančių žmonių iš meno pasaulio paraginta bei padrąsinta įsigijo fotoaparatą ir toliau  tęsė kūrybinį darbą.

Gausus fotografijų archyvas. Parodos autorė pasakojo, kad per 11 metų yra sukaupusi dešimtis tūkstančių fotografijų, kuriose įamžinti festivalio „Mozaika“ momentai. Trisdešimt darbų  šiai  fotografijos parodai buvo atrinkta „atmetimo būdu“, o tai nebuvo nei greitai, nei paprasta.  Susirinkusieji turėjo klausimų autorei ir apie kitas veiklas, kurias įgyvendina Vilniaus senamiesčio teatras.

Apie 100 Lietuvos mokyklų. Visus susirinkusius suintrigavo ir sudomino naujas Vilniaus senamiesčio teatro projektas, kurio esmė, kaip papasakojo Laima Ašakaitė, yra  surinkti informaciją apie 100 Lietuvos mokyklų. Taip pat trumpam buvo prisiminti ir gerokai senesni laikai, kai Laima buvo aktyvi  prieš dešimt metų veikusios Aukštaitijos bendruomenių asociacijos vietos veiklos grupės narė. Susitikimą parodos autorė įvardijo kaip jaukų ir šiltą, o atėjusiems į parodą buvo  proga maloniai pabendrauti, padiskutuoti.

Kviečiame aplankyti Menų kamaroje

Žaviausias festivalio „Mozaika“ akimirkas galite  pamatyti Utenos regiono vietos veiklos grupės galerijoje Menų kamara ( Taikosg.6, Utena), kur  nuo kovo 24 iki vasario 24 veikia  Vilniaus senamiesčio teatro direktorės Laimos Ašakaitės fotografijos paroda „Festivalio  „Mozaika“ akimirkos“ Parodą galima aplankyti darbo dienomis nuo 8.00 iki 17.00 val.

 

Laukiame Jūsų!

 

Utenos regiono vietos veiklos grupės inf.

Nuotraukos Jolitos Umbrasienės ir Editos Rukšytės