Seminaras Ispanijoje „Žuvininkystės vietos veiklos grupių ir vietinių išteklių valdymas“

2018 m. kovo 13 – 15 dienomis Utenos regiono vietos veiklos grupės administracijos vadovė Jolita Umbrasienė dalyvavo seminare „Žuvininkystės vietos veiklos grupių ir vietinių išteklių valdymas“, kuris vyko Vigo mieste (Ispanija).  Seminarą organizavo FARNET – Europos žuvininkystės regionų tinklas. Seminaro tikslas: pagalba žuvininkystės vietos veiklos grupėms plėtojant „iš apačios į viršų“ metodą vietos išteklių valdymui ir remiant vietos išteklių išsaugojimą. Skatinti mainus, tarpusavio mokymą ir bendradarbiavimą tarp žuvininkystės vietos veiklos grupių, suinteresuotų klausimais, susijusiais su vietos išteklių valdymu.

Renginyje dalyvavo daugiau nei 18 ES šalių  žuvininkystės vietos veiklos ir dvisektorių vietos veiklos grupių, ES institucijų atsakingų už žuvininkystės plėtrą atstovai. Lietuvą šiame renginyje, be Utenos regiono vietos veiklos grupės administracijos vadovės Jolitos Umbrasienės, dar atstovavo Zarasų – Visagino regiono vietos veiklos grupės pirmininkas Arvydas Veikšra ir Žemės ūkio ministerijos Žuvininkystės departamento atstovas Tomas Keršys.

Seminaras buvo puiki erdvė daug sužinoti apie kitų šalių vietos veiklos grupių veiklą žuvininkystės ir akvakultųros plėtros srityje. Ispanijos mieste – uoste Vigo veikia patys didžiausi žuvies aukcionai Europoje, tad seminaro dalyviams buvo sudarytos puikios galimybės apsilankyti juose ir savo akimis pamatyti žuvies ir jūrų gėrybių  gausą.

Pasibaigus seminarui taip pat buvo sudarytos galimybės aplankyti kelis įgyvendinamus vietos projektus: tai Vilaboa vietovėje, kur renkamos midijos, o vandenyno sunerštame dumble esant atoslūgiams yra sėjami augalai, dumblas maišomas su medienos pramonės atliekomis ir taip gaminamas kompostas. Moana vietovėje susitikome su organizacijos atstovais, kurie rūpinasi vandenyno gyvūnais, kai potvynių ir atoslūgių metu jie užplaukia ant seklumos. Cangas vietovėje aplankėme vietos žvejų įmonę, kuri turi per 200 mažų žvejybos laivų ir žvejoja priekrantėje bei sugautai žuviai perdirbti turi įsirengę puikias patalpas. O vizitus po vietos projektus vainikavo apsilankymas Islas Cies salose, kur auga daug retų veislių augalų yra puikūs paplūdimiai.  Islas Cies salose yra įsteigtas Nacionalinis parkas.

Daugiau informacijos apie seminarą:

https://webgate.ec.europa.eu/fpfis/cms/farnet2/news-events/events/transnational-seminars/flags-and-local-resource-management-vigo-13-15-march-2018_en

 

Utenos RVVG informacija.

Nuotraukos Jolitos Umbrasienės ir FARNET