Žvaigždžių akademija veikia

Utenos regiono vietos veiklos grupė įgyvendina tarptautinio bendradarbiavimo projektą „Žvaigždžių akademija“ (Nr. 44TT-KU-20-1-01812-PR001). Viena iš šio projekto sudedamųjų dalių buvo 5 dienų studijų vizitas į Estiją.
Besibaigiant rugsėjui ir buvo įgyvendinta ši veikla, kuri sustiprino Utenos regiono vietos veiklos grupės atstovaujamos teritorijos trijų sektorių bendravimo ir bendradarbiavimo ryšius bei leido susipažinti su projekto partnerio Western Harju Partnership veikla.
Projekto partneris vietos veiklos grupė Western Harju Partnership (www.vomentaga.ee ) veikia Talino regione, tačiau vykdo įvairius bendrus projektus su Tartu ir Pernu regionuose veikiančiomis Estijos vietos veiklos grupėmis. Todėl studijų vizitui projekto partneriai, padedami Estijos kaimo tinklo, sudarė puikią vizito programą, kuri leido uteniškiams susipažinti su turizmo sektoriaus pridėtinės vertės kūrimo ir vietos gyventojų ir bendruomenių įtraukimo į verslumo skatinimo procesus ypatybėmis. Utenos regiono vietos veiklos grupės delegacijos atstovus labiausiai domino vietinių produktų ir paslaugų kūrimo ir tobulinimo bei regioninės rinkodaros strategijos įgyvendinimas bei orientacija į tarptautinių vertės grandinių kūrimą DARK SKY turizmo srityje.
Visas vizito laikas buvo suplanuotas labai preciziškai ( už tai esame labai dėkingi projekto partneriams ir Estijos kaimo tinklui), apgalvojant visa ką galima pamatyti, su kuo padiskutuoti, ką padegustuoti, kokias trasas išbandyti, kur pailsėti. Taigi apie vizitą detaliau:

1 diena: apie sumanius kaimus  su mentore Ivika Nogel  bei prisiminimais apie tai, kaip prieš penkiolika metų estai iš lietuvių mokėsi bendruomeniškumo

 Iš Utenos išvykome ryte, papietavę kavinėje Sangaste Rukki Maja https://www.rukkimaja.ee/en/avaleht-2/  vykome  į Vidrike kulamaja,  Valgamaa kaimo namus susitikti su sumanių kaimų strategijų mentore  Ivika Nogel, kuri pristatė Estijos sumaniųjų kaimų projektą bei savo vietos veiklos grupės veiklą. Ivika prisiminė  vizitą Utenoje  2007 m.  (https://zum.lrv.lt/lt/naujienos/estai-is-lietuviu-mokosi-bendruomeniskumo ). Prieš penkiolika metų estai mokėsi iš Utenos krašte veikusios Aukštaitijos bendruomenių asociacijos vietos veiklos grupės bendruomeniškumo, o šio vizito metu Utenos regiono vietos veiklos grupės vizito dalyviai labai domėjosi estų patirtimi sumaniųjų kaimų, verslumo skatinimo, turizmo plėtros temomis.

Pasibaigus diskusijoms buvo nutarta  jų tęsinį daryti po vizito, grįžus į Uteną.

Editos Rukšytės nuotraukos

 

2 diena:  „Svogūnų kelias“, „Voronja Gallery“, ir kita neįkainojama patirtis Tartu regione

Lydimi  Tartu kaimo plėtros asociacijos ( VVG)  darbuotojų Triin Lepik ir Kaisa Timmi  https://www.tas.ee/en/ vykome  prie Peipsi ežero lankyti vietos projektų, kurių metu buvo sukurti  produktai  bei paslaugos kultūros plėtros srityje.  Vienas iš tokių projektų projektas „Svogūnų kelias“. Svogūnai – trijų kultūrų paveldas: estų valstiečių, rusų sentikių ir vokiečių kultūros. Projekto „Svogūnų kelias“ tikslas – sustiprinti regiono turizmo patrauklumą. Bendras prekybos svogūnais tinklas sukuria puikią galimybę pasiūlyti klientams platų paslaugų spektrą ir kurti naujus turizmo maršrutus.  Apžiūrėjus dar vieną vietos projektą,  kuris vadinasi „Voronja Gallery“, kur  Raul Oreškin papasakojo  apie tai, kaip  Peipsiveere 2014  buvusiame sentikiams žvejams priklaususiame name įrengtas šiuolaikinis parodų centras, vykome pietauti.  Iki pietų  dar aplankėme Alatskivi pilį esančią rytinėje Estijos dalyje. Pilyje  susipažinome su aristokratų  gyvenimų ir istorijomis, pamatėme, kaip pilis yra pritaikyta turizmo plėtrai ir pažintiniam turizmui.

Po pietų  vyko dalykinis susitikimas su Tartu kaimo plėtros asociacijos ( VVG)  atstovais https://www.tas.ee/en. Vietos veikos grupės  vadovė   Kristina  Tamerts   pristatė  pačią vietos veiklos grupę ir jos įgyvendinamus projektus, bei vietos projektus. Ji pasidžiaugė, kad vietos veiklos grupėje dirba  4 darbuotojai pilną darbo dieną  ir 10 darbuotojų  nepilną darbo dieną.  Tartu kaimo plėtros asociacija įsikūrusi 2006 m., jos teritorija apima 17 savivaldybių. Po diskusijų  lankėmės Jääaja Keskus – Ledynmečio centre, kur gido buvome  susipažindinti su  Estijos istoriniais ir geografiniais faktais. Ledynmečio centras – unikalus centras Baltijos šalyse, kur galima pamatyti natūralaus dydžio priešistorinius gyvūnus ir patirti kaip pasaulis ir Estijos gamta kūrėsi per amžius. Ledynmečio centro ekspozicijoje  apžvelgiama ledynmečių kilmė ir poveikis Žemei, Estijai, supažindinama su Estijos gamtos ir žmonių gyvenviečių raida po paskutinio ledynmečio bei klimato kaitos priežastimis ir tyrimais. Centras ant  gražaus Saadjärv ežero kranto, vietovės, žinomos dėl ledynmečio ir Estijos Kalevalo poetinio epo legendų.

Vakare atvykome nakvynei  į Laulasmaa viešbutį www.laspa.ee , kur tęsėme diskusijas aptardami dienos įspūdžius ir galimybes matytą patirtį pritaikyti Utenos krašte.

Editos Rukšytės nuotraukos

 

3 diena: susitikimas su projekto partneriais  vietos veiklos grupe Western-Harju Partnership, uogienių degustacija. Turizmo traukos objekto Padise lankymas, išbandant  sukurtą paslaugų  paketą (įskaitant  istorinę architektūros lankymą, galimybę veikiančioje krautuvėlėje  įsigyti vietos meistrų rankdarbių  bei pietus su  nacionalinės virtuvės patiekalais)

Susitikimas su projekto partneriu vietos veiklos grupe Western-Harju Partnership. Susitikimo metu išklausėme kokią patirtį yra sukaupusi ši vietos veiklos grupė https://www.vomentaga.ee/kontakt. Buvo pristatyti jų įgyvendinami projektai maisto gaminimo srityje. Vietos veiklos darbuotojos Monika Evartov ir  Age Viimsalu pristatė vietos maisto gaminimo žvaigždes bei surengė vietos gamintojų produkcijos degustaciją.

Apsilankėme Padise vienuolyno lankytojų centrą, vienuolyną  Padise Kastell, pietavome  vienuolyno kompleksui priklausančiose patalpose Padise Kastell https://padise.ee/en/visitor-center/

Vykdami  į viešbutį  užsukome  į Pernu pavakarieniauti   bei aptarti dienos patirtis kavinėje  Dinner Cafe Grand buvo apie ką diskutuoti ir aptarti, nes net ir  kavinės pavadinimas „Grand“ atitiko dienos patirties apimtis.

Editos Rukšytės nuotraukos

 

4 diena: susitikimas su verslininku Algiu Martsoo, naujos  turistinės trasos išbandymas su paspirtukais,  susitikimas vietos veiklos grupės  Green Riverland Partnership atstovais,  sulčių, sidro verslų lankymas  bei vakarienė su   Klaara-Manni Holday Centro savininke

Aplankėme Soomaa nacionalinio parke veiklą vykdančiu lietuviškų šaknų turinčiu verslininku Algiu Martsoo, išbandėme naują turistinę trasą su paspirtukais, skaldėme malkas, kurių turistams parūpina vietos miškininkai.  Soomaa nacionalinio parke lankytojų centre susitikom su Green Riverland Partnership vietos veiklos grupe https://padise.ee/en/visitor-center/. Išklausėme pranešimą, susipažinome su rogutėmis, kurios yra pritaikytos turistams žiemos sezono metu.

Lankėme vietos projektą apie akmenskaldystės verslą. Diskutavome su verslininkais dirbančiais šiame versle jau daugiau nei 12 metų https://www.levikivi.ee/.

Lankėme vietos projektą  Piesta Kuusikaru obuolių ūkis https://www.piesta.ee. Tai obuolių sulčių ir kitos produkcijos iš obuolių gamintojai, kurie savo produkciją teikia kavinėms ir restoranams visoje Estijoje. Verslininkai pakvietė vizito dalyvius dalyvauti produkcijos degustavime bei diskusijose apie šį verslą.

Lankėme vietos projektą  Tori-Jõesuu sidro ir vyno ūkis https://siidritalu.ee/. Jauni verslininkai pasakojo, kad tai yra šeimos verslas, rodė visą gamybos procesą, bei pakvietė degustuoti jų gaminamą produkciją. Norintieji galėjo jos įsigyti. Vėlokai grįžome į viešbutį.

Viešbučio Klaara-Manni Holday Centre https://klaaramanni.ee/en/  savininkė pristatė viešbučio sukūrimo istoriją bei papasakojo ir apie pagrindinį savo verslą- ekologiškų daržovių auginimą ir tiekimą rinkai.

Editos Rukšytės nuotraukos

 

5 diena: pakeliui namo susitikimas su Pärnu Bay Partnership vietos veiklos grupės atstovais,  vietos vyno verslo pristatymas ir mažasis sumanus nameliukas

Grįždami į Lietuvą aplankėme Allikukivi dvarą https://www.allikukivi.ee/. Susitikome su  Pärnu Bay Partnership vietos veiklos grupe,  kuri pristatė savo veiklą https://www.plp.ee/.  Įpatingą dėmesį skirdama projektui „Romanitška pakrantė“ . Lankėme vyndarystės projektą Allikukivi dvare. Degustavome  vietoje gaminamą vyną iš rabarbarų, juodųjų , žaliųjų serbentų, aviečių ir braškių. Vyko diskusijos. Kol jos vyko tautodailininkė Rasa Slesoriūnienė nupiešė verslininkų ir vietos veiklos grupės administracijos darbuotojų portretus. Rengiantis vykti į Uteną, dėmesį  patraukė šalia dvaro lauke  mažas įdomios architektūros nameliukas. Tai sektinas pavyzdys  –  puikiai įrengti  šiuolaikiški tualetai ir dušai, kuriais gali naudotis ir dvaro šeimininkai bei užsukantys turistai.

Editos Rukšytės nuotraukos

 

Vietoj  pabaigos  dvi išvados

Pirmoji: gautas projektinis  tarptautinio projekto finansavimas  leidžia daryti esminį proveržį bendrai su projekto partneriais įgyvendinamose projekto Žvaigždžių akademija veiklose, o šio studijų vizito  metu sukurti rezultatai –  užmegzti tarpsektoriniai ryšiai,  kurie yra pagrindas naujoms paslaugoms  turizmo sferoje kurti.

Antroji: vizito dalyviai susipažino su  techninėmis naujovėmis, kurias taiko Estijos verslas, bendruomenės bei valdžia dirbdami kaimo plėtros srityje. Tikėtina, kad pamatyti gerieji pavyzdžiai bei vykusių diskusijų metu padarytos išvados  skatins kooperuoti žmogiškuosius ir finansinius išteklius, prisidės prie gyventojų pajamų didinimo.  kurs naujas verslo nišas, pritrauks privačias investicijas, lengvins naujų darbo vietų kūrimą ir taip didins turizmo vietovių konkurencingumą.

Raudonai:  Utenos regiono vietos veiklos grupės  darbas nuveiktas kartu su  studijų vizito dalyviais, diskusijose užfiksuoti pastebėjimai  ir padarytos įžvalgos turės poveikį darniai turizmo plėtrai, dialogui ir partnerystei tarp turizmo sektoriaus dalyvių, kuri tinkamai planuojama galėtų  tapti ekonominės ir socialinės gerovės pagrindu projekto partnerių veiklos regionuose, neišskiriant ir Utenos  regiono.