Zaubės laukinio maisto festivalis

Tęsiant projekto „Laukiniai stebuklai“ veiklas šių metų liepos 11-14 d. vyko tarptautinis seminaras „Zaube laukinio maisto festivalis“, kurį organizavo Cesio rajono kaimo partnerystės VVG, Latvija (Cēsu rajona lauku partnerība). Lietuvių delegaciją šiame seminare sudarė Utenos regiono ir Joniškio vietos veiklos grupių administracijos darbuotojai ir Utenos ir Joniškio rajonų bendruomenių aktyvūs nariai. Seminare taip pat dalyvavo atstovai iš Saldus bei Cesio vietos veiklos grupių.

Penktadienio rytas prasidėjo nuo įžanginio susitikimo su projekto partneriais iš Joniškio, Saldus ir Cesio vietos veiklos grupių. Buvo pristatytos kiekvienos VVG vykdomos projekto veiklos. Abi latvių vietos veiklos grupės skaitė pranešimą apie smulkaus verslo marketingą, apie pasirengimą Zaubės laukinio maisto festivaliui. Joniškio VVG specialistė Dalia Motik ir Utenos RVVG viešųjų ryšių specialistas Modestas Gadliauskas skaitė pranešimus apie projekto „Laukiniai stebuklai“ veiklas, kurios vykdomos Lietuvoje.

Po pietų seminaro dalyviai išvyko į stipriųjų gėrimų iš laukinių uogų gamyklą „Veselibas laboratorija“ („Sveikatos laboratorija“), ši gamykla yra pasinaudojusi Leader lėšomis. Gamykla yra 30 metų puoselėjamas šeimos verslas. Fabrikas priima turistus ir rengia 1,5 valandos degustaciją, kurios metu pasakojama apie fabriko istoriją, produktus.

Pavakary visi seminaro dalyviai nuvyko į Litagnę, kurioje prie buvusio popieriaus fabriko greitai atvers duris restoranas. Čia visus pasitiko profesionalus Latvijos šefas Erikas Dreibantas. Susitikimas prasidėjo nuo trumpos ekskursijos po Litagnės miestelį, kurios gidu buvo pats Erikas. Po ekskursijos šefas visus pakvietė į dar įrenginėjamą restoraną, kuriame seminaro dalyvių jau laukė paruošti įrankiai ir maisto produktai gaminimui, visi turėjo galimybę prisidėti prie vakarienės gaminimo. Šiame restorane puoselėjamos „slow food“ ir lokalaus maisto filosofijos.

Šeštadienį visi seminaro dalyviai vyko į „Ozolini“, tai laukinių žolelių ūkis, kuriame gaminama ekologiška arbata. Daugiau kaip 17 metų gyvuojantis prekės ženklas „Kaimo arbata“ rado savo vietą parduotuvių lentynose. Ūkyje sukauptos ilgametės žinios ir patirtis apie žolelių arbatas, kuriomis ūkio šeimininkai mielai dalinasi seminarų ir praktinių užsiėmimų metu. Ūkis yra miškingoje vietovėje, apsupta daugybe šimtamečių ąžuolų ir biologiškai vertingų pievų. Šiame ūkyje seminaro dalyviai buvo supažindinti su ūkio istorija, veikla, žolelėmis, degustavo arbatas bei kūrė mandalas iš arbatų.

Iš ekologinių žolelių ūkio seminaro dalyviai iškeliavo į Zaubę, kurioje vyko laukinio maisto festivalis. Šiame festivalyje seminaro dalyviai turėjo galimybę sudalyvauti įvairiose veiklose ir paragauti įvairiausių maisto patiekalų: vyko Zaubės medžiotojų ir žvejų asociacijos žaidimai, įvairios sriubos ir patiekalai, mėsos kepimas ant karštų akmenų, ežero žuvies rūkymas, maisto patiekalų dirbtuvės, vegetariška virtuvė „Gardā pupa“, kūrybinės dirbtuvės iš eglės spyglių, dilgėlių duonos kepimas ant laužo, avienos su įvairiais padažais virimas ant laužo, marinuotų laukinių augalų degustacija, riestainių su kmynais kepimo dirbtuvėlė, laukinių alkoholinių gėrimų iš „Veselibas laboratorija“ degustavimas, naminis alus su laukinių žolelių prieskoniais, degustacijos geriausių bruknių uogienės konkurse, bulvių lupimo ir tarkavimo varžybos, tortų degustaciją konkurse „Geriausias kaimo tortas 2019“, viso festivalio metu veikė žaliasis turgus, kuriame buvo galima įsigyti įvairių kokybiškų namų gamybos produktų. Gera festivalio atmosfera sutraukia daug lankytojų iš visos Latvijos.

Sekmadienio ryte seminaro dalyviai atsisveikino su kitų vietos veiklos grupių atstovais ir išvyko į Lietuvą.

Utenos regiono vietos veiklos grupės informacija
Modesto Gadliausko nuotraukos