Menininko Jono Grundos parodos Utenoje „Mes – Jūsų visuomenės nariai“ atidarymas

2019 m. vasario 5 d., 16 val. Utenos regiono vietos veiklos grupės „Menų kamaroje“ vyks menininko Jono Grundos kūrybos darbų parodos „Mes – Jūsų visuomenės nariai“ atidarymas.

„Mes – Jūsų visuomenės nariai“ – tokiu pavadinimu menininkas J. Grunda pristato žmonių su proto ir psichikos negalia portretų parodą. Šie žmonės gyvena Visagino socialinės globos namuose. Įstaigą ir jos gyventojus palies pertvarkos procesas, todėl svarbu, kad jau šiandien visuomenė būtų informuota ir pasiruošusi tolerantiškai priimti šiuos žmones. Ekspozicijoje pristatomi 25 menininko J. Grundos kūriniai ir keletas Visagino socialinės globos namų gyventojo Konstantino Poltorackio darbų. Atidaryme dalyvaus autorius, Visagino socialinės globos namų gyventojai ir visi, tie, kurie neabejingi menui ir socialinėms realijoms.
Organizatoriai – Visagino socialinės globos namai ir Visagino „Europe Direct“ informacijos centras.„Mes – Jūsų visuomenės nariai“ – tokiu pavadinimu skulptorius ir dailininkas Jonas Grunda pristato žmonių su proto ir psichikos negalia portretų parodą. Šie žmonės gyvena Visagino socialinės globos namuose. Įstaigą ir jos gyventojus palies pertvarkos procesas, todėl svarbu, kad jau šiandien visuomenė būtų informuota ir pasiruošusi tolerantiškai priimti šiuos žmones.
Ekspozicijoje pristatomi 18 menininko J. Grundos kūrinių ir keletas Visagino socialinės globos namų gyventojo Konstantino Poltorackio darbų.
Menininkas Jonas Grunda prieš pusmetį pradėjo dirbti Visagino socialinės globos namuose užimtumo specialistu. Pirmomis darbo dienomis globos namų užimtumo centre eksponavo savo kūrybos darbų parodą. Gyventojai iš karto susidomėjo Jono kūryba, mielai su juo bendravo ir pradėjo drauge gaminti įvairius darbelius bei suvenyrus. Nuoširdus, nedviprasmis bendravimas menininką įkvėpė kūrybai – piešti gyventojų portretus. Pozuodami gyventojai jausdavosi reikalingi, pasipasakodavo savo likimus. Taip atsirado Edmundo, Pranutės, Natašos, Kąstyčio ir kitų portretinės istorijos.

„Piešdamas stengsiuosi, kad būtent turinio grožis suteiktų gyvybės, šviesos gyvenime. Ir visai nesvarbu, kiek ta forma yra pažeista. Visada galima matyti tą žiburį“, – apie ryšį su globos namų gyventojais pasakoja menininkas Jonas Grunda.
Jono Grundos skulptūros puošia Aukštaitijos nacionalinio parko teritoriją, Ignalinos miesto aikštę, Lietuvos dvarus. Ignalinoje menininkas yra įkūręs privačią galeriją „Skaptukas“.

Autorius apie save:
Gimiau Ignalinoje, nei per anksti, nei per vėlai – gruodžio 15-ąją, 1961 metais.

2002 – 2005 – Vilniaus dailės akademija – perkvalifikavimo studijos, dailės specialybės mokytojas. Esu Lietuvos Dailininkų Sąjungos narys. Parodose savo darbus pristatau nuo 1980-ųjų metų.
Maloniai lauksime Jūsų vasario 5 d. 16 val.
Menų kamaroje (Taikos g. 6, Utena)