Socialinių lyderių pusryčiai

2018 m. balandžio 23 d. Utenos regiono vietos veiklos grupės administracijos darbuotojai dalyvavo „Socialinių lyderių pusryčiuose“, į kuriuos pakvietė „Geri norai LT“ komanda ir Visagino Europe Direct informacijos centro vadovė Indrė Gruodienė, vykdanti socialinių verslų skatinimo ir vystymo projektą. „Pusryčiai“ buvo „valgomi“ VšĮ Ignalinos atominės elektrinės regiono verslo ir turizmo informacijos centre, Visagine.

Susitikime buvo kalbama apie socialinį verslą ir socialines inovacijas, gerąsias Lietuvos patirtis ir ES investicijas. Ilona Javičienė, LRŽŪM Kaimo plėtros departamento Alternatyviosios veiklos skyriaus patarėja, susitikimo metu pristatė naujausias galimybes socialiniam verslui, patarė į ką atkreipti dėmesį rengiant paraiškas.

Socialinių lyderių pusryčiai organizuojami kartu su naujienų portalo Bernardinai.lt komanda, įgyvendinant projektą „Daugiau negu daiktai“, kuriuo siekiama didinti socialinio verslo gerųjų praktikų žinomumą Lietuvoje. Projektą iš dalies finansuoja Europos Sąjungos socialinis fondas.

Šiuo projektu bandoma keisti paplitusią nuostatą, jog ES ir kitų tarptautinių fondų skiriami pinigai yra tik laikina parama, o ne grąžą turinti duoti investicija. Toks požiūris – ypač opi problema socialinių investicijų srityje, kur grąža yra bene sunkiausiai pamatuojama. Investicinėmis lėšomis finansuojamos veiklos traktuojamos kaip trumpalaikės socialinės gerovės injekcijos, kurių rezultatai greitai išgaruoja ir savo vietoje palieka tik finansiškai netvarius sprendimus.

Pažindinant Lietuvos visuomenę su geraisiais socialinių verslų pavyzdžiais ir socialinių verslininkų bendruomenėse diskutuodami apie būdus matuoti arba užtikrinti socialinę ir finansinę grąžą, siekiama prisidėti prie šios problemos sprendimo.

Po „pusryčių“ URVVG administracijos darbuotojai taip pat apsilankė Visagino socialinės globos namuose. Ten darbuotojai susipažino su globos namų teikiamomis paslaugomis, apžiūrėjo naujai įrengtas patalpas ir globos namų gyventojų meninius darbus.

Daugiau informacijos apie socialinį verslą:

Socialinio verslo gidas

Socialinio verslo gairės

http://socifaction.lt/#socialinis-verslas

http://www.kaimotinklas.lt/lt/temos/socialinis-verslas

http://zum.lrv.lt

URVVG ir http://inkubatorius.lt informacija
Modesto Gadliausko nuotraukos