TARP JUBILIEJINĖS KONTAKTŲ MUGĖS DALYVIŲ BUVO IR UTENOS REGIONO VIETOS VEIKLOS GRUPĖS ATSTOVAI

Kontaktų mugė Vilniuje. Sausio 27 d. Vilniuje įvyko jubiliejinė, jau dešimtoji, Finansų ministerijos organizuota Europos Sąjungos (ES) fondų projektų kontaktų mugė. Renginys, kaip ir kasmet, pritraukė daugiau nei 300 dalyvių − 2014–2020 m. finansinio laikotarpio projektų vykdytojų bei ekonominių-socialinių partnerių. Ypatingas dėmesys šiemet skirtas inovatyvius verslus ES lėšomis kuriantiems projektams aptarti.

Tokie susitikimai gyvybiškai svarbūs. Pasak finansų viceministrės Loretos Maskaliovienės, džiugina tai, kad šiais metais kontaktų mugėje pavyzdžių bei įkvėpimo galime semtis ne tik vieni iš kitų, bet ir iš užsienio partnerių bei projektų, sulaukusių tarptautinio įvertinimo. Tokie susitikimai gyvybiškai svarbūs, jie atveria platesnes galimybes ES investicijų projektų vykdytojų bendruomenei keistis patirtimi, aptarti projektų įgyvendinimo metu kylančias problemas ir ieškoti jų sprendimo būdų.

Europos Komisijos narė- mugės viešnia. Šiemet patirtimi su renginio dalyviais dalinosi ne tik profesionalai iš Lietuvos, bet ir Europos Komisijos (EK) narė Corina Crețu, atsakinga už regioninę politiką, ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto vadovas Ivo Matser, svečiai iš Gdansko.

Lietuviškas identitetas pagal profesorių Bumblauską. Pranešimą „Lietuviško identiteto siurprizai: esame stipresni, nei galvojame“ skaitė istorikas, prof. dr. Alfredas Bumblauskas. Jo teigimu, daugelis lietuvių savo dabartinę tapatybę ir tradiciją suvokia per siaurai – apsiriboja kalba, krepšiniu, sodyba ir alumi. Profesoriaus teigimu, ji yra daug platesnė ir turtingesnė – visa tai galime atrasti istorijoje.

Inovacijos, inovacijos. Dar vieno svečio, Europos rinkodaros profesionalo, ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto vadovo I. Matser teigimu, šiandien būtina aiškiai įsivardinti ir apsibrėžti, kokios inovacijos yra būtinos Europai, kaip jos galėtų padėti efektyvinti verslo sektorių. „Siekdami pokyčių šalies ekonomikoje, turime sparčiau kurti inovacijoms palankią terpę Europoje, ypač skatinti mokslinius tyrimus, kurie gali padėti kurti naujas galimybes mūsų šalies verslo augimui, darbo vietų kūrimui, stiprinti šalies kaip ES lyderės inovacijų srityje poziciją“, – sakė dr. I. Matser.

Gdansko savivaldybės įgyvendintas  projektas –  laimėtojas. Į ES fondų Kontaktų mugę atvyko svečiai iš Lenkijos – Gdansko plėtros agentūros atstovai, kurių projektas „Žemutinės Gdansko miesto dalies atgaivinimas“ laimėjo RegioStars2016 apdovanojimą kategorijoje „Miestas-žvaigždė“. Pranešėjai ne tik pristatė rezultatus, kaip pavyko jų pasiekti, bet ir dalijosi patirtimi, kaip į miesto atgaivinimo projektus įtraukti gyventojus: projektą paversti ne tik savu, bet ir trokštamu,  reikalingu. „Projekto sėkmę lėmė tai, kad buvo pasirinkta ne tik miesto gyventojus įtraukianti strategija – socialiai jautrios grupės iš jo gavo tiesioginės naudos: buvo įkurtas vaikų darželis, šiuolaikinio meno centras, net „Carito“ vaikų dienos centras“, – pasakojo svečiai.

Keletas skaičių. Naujausiais duomenimis, Lietuvoje 2014–2020 m. ES investicijomis įgyvendinamų projektų bendra vertė siekia 1,6 mlrd. eurų. Iš jų daugiausiai projektų vykdoma aplinkosaugos, socialinės apsaugos, susisiekimo, verslo bei energinio efektyvumo srityse. Projektų vykdytojams jau išmokėta 897,5 mln. eurų 2014–2020 m. ES investicijų veiksmų programos lėšų.

Mugėje veikė ir paroda. Kontaktų mugėje įkurta ES investicijų projektų stendų paroda „Ateities įkvėpti projektai“. Joje savo projektus pristatė lietuvių įmonės, tarp kurių – Robotikos mokykla, Veri Beri, Japaletė, FOODSniffer, Ruptela, Innospark. Tai – prekės ženklai, jau spėję išgarsėti inovatyviais sprendimais ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Ne tik šios, bet ir daugybė kitų įmonių parodos metu atskleidė sėkmės receptą, kaip ES investicijos padėjo sukurti išskirtinius produktus ar prekes, kurias pamėgo daugiatūkstantinė auditorija.

Informacija, patirtis ir nauji ryšiai pravers. Džiugu, kad šiame renginyje galėjo dalyvauti ir Utenos regiono vietos veiklos grupės atstovės Jolita Umbrasienė, Edita Rukšytė ir Rimgailė Garunkšnienė. Taip pat buvo ir kitų kolegų iš Jonavos rajono savivaldybės VVG. Renginys tikrai buvo labai naudingas visi jame skaityti pranešimai buvo įdomūs ir naudingi kasdieniniame Utenos regiono vietos veiklos grupės darbe  Kontaktų  metu gauta informacija, užmegzti bendradarbiavimo ryšiai labai pravers įgyvendinant vietos plėtros strategiją bei  vietos projektus, kuriems, tikimės, ne už ilgo jau galėsime skelbti pirmąjį kvietimą.

A.Bumblausko prezentacija

Ivo Matser prezentacija

RegioStars2016 Gdansko projekto pristatymas

Utenos regiono vietos veiklos grupės informacija

Editos Rukšytės ir Rimgailė Garunkšnienės nuotraukos