Rudens laukiniai stebuklai

2019 m. rugsėjo 9 d. jau septintąjį kartą uteniškiai vyko į Joniškio rajoną ir klausėsi paskaitos apie rudens gėrybes bei gamino patiekalus.

Paskaitos lektorė Kristina plačiai pristatė šermukšnių, erškėtrožių, aronijų, gudobelių, bruknių, spanguolių naudą mūsų sveikatai ir galimus panaudojimo būdus. Po paskaitos visi dalyviai persikėlė į virtuvę, kurioje gamino patiekalus iš laukinių vaisių, tai: padažai, uogienės, kisieliai. Taip pat padedami Margaritos Skabeikienės kepė ruginę raugintą duoną ir mielinius raguolius su laukiniai valgomais augalais. Duonai gardinti buvo naudojamos laukinės sėklos ir didžioji dilgėlė, balandos, rūgštynės, gyslotis, varnalėšos, aguonos. Taip pat šaknys, gilės, riešutai, kerpės, žirginiai.

O po savaitės, rugsėjo 16 d., vykstant antrajai rudens paskaitai uteniškiai lankėsi Reibiniuose, Joniškio raj. Ši paskaita buvo skirta apie laukinių augalų šankų panaudojimą maisto gamyboje, apie tai kaip pakeisti kavą gilėmis, šaknimis, uogomis. Išklausius paskaitos dalį apie valgomus laukinius grybus visi dalyviai susirinko lauko pavėsinėje, kurioje laukė šviežiai virta daržovių ir grybų sriuba. Besibaiginėjant paskaitai lektorė Kristina pristatė natūralaus muilo su laukiniais augalais gamybos procesą. Be šaunios bendruomenės Reibiniuose veikia ir muziejus-sodyba, kurioje gyveno Matas Slančiauskas – knygnešys, lietuvių visuomenės veikėjas, aušrininkas, knygnešys, publicistas, tautosakos rinkėjas

URVVG informacija, Modesto Gadliausko nuotraukos