Mažeikių ir Utenos rajonų keramikai dalyvavo keramikos meistriškumo kursuose Latvijos respublikoje

Šiaurės vakarų Lietuvos VVG įgyvendindama tarptautinį bendradarbiavimo projektą „Turizmo vystymas. Nuo tradicijų prie modernaus verslo“ 2018 m. gruodžio 5-6 dienomis kartu su partneriais organizavo keramikos meistriškumo kursus Latvijos Respublikoje.

Keramikos meistriškumo kursuose dalyvavo atstovai iš Latvijos Respublikos (Saldus, Liepojos,  Ropaži, Satekos rajonų), Gruzijos Respublikos (Sakartvelo), Moldovos Respublikos.

Lietuvos delegaciją sudarė: Mažeikių rajono keramikos meistrai, amatininkai Vitalijus Baltutis, Giedrė Liaugaudė, Agneta Benaitytė-Jarošaitienė, keramikė Saulė Paulauskaitė ir Utenos rajono keramikės Vanda Valiušienė, Alė Šulcienė, Aleksandra Stasytienė.

Pirmoji užsiėmimų diena. Gruodžio 5 dieną kaimo turizmo sodyboje „Sauleskalns”, Zakumuiža, Ropažu apskritis, prasidėjo keramikų meistriškumo kursai. Užsiėmimus vedė keramikos meno meistrė Ingrida Žagatas, kuri supažindino su įvairiomis keramikos medžiagomis, įvairia molio apdirbimo technika, Latvijos keramikos ypatumais. Užsiėmimų metu vyko diskusijos, meistrė dalinosi patirtimi, atsakė į klausimus kaip keramiką padaryti dar patrauklesnę kaimo turistams, kaip keramiką, vieną iš seniausių amatų ir meno formų, panaudoti pritraukiant didesnį kaimo turizmo lankytojų skaičių. Po diskusijų prasidėjo kūrybinės dirbtuvės, dalyviai galėjo iš molio lipdyti  įvairius gaminius, diskutuoti, mokytis vieni iš kitų, perduoti savo patirtį ir įgūdžius, išbandyti įvairią molio techniką.

Po pietų kaimo turizmo  sodybos „Sauleskalns”, savininkė Ieva, kuri užsiima juodąja keramika,  pakvietė dalyvius stebėti krosnies atidarymo procesą ir jame dalyvauti. Juodosios keramikos darbams degti skirta speciali krosnis statoma gryname ore. Degimo procesas trunka 12 –14 valandų. Krosnį kūrena spygliuočių malkomis. Maždaug prie 1000 laipsnių karštyje molis pasidaro juodas. Krosnies viduje iki raudonumo įkaitę puodai veikiami dūmų, suodžių ir drėgmės įgyja juodą, metalinę spalvą ir atrodo kaip metaliniai. Gaminius išėmus iš krosnies jie padengiami aliejaus ir bičių vaško mišiniu ir yra tinkami naudojimui.

Kaip organizuoti savo darbų reklamą, kaip nustatyti savo sukurtų gaminių kainą, kaip juos sėkmingai parduoti? Savo patirtimi su dalyviais pasidalino lektorius Andris Klepers. Paskaita „Reklamos ir prekės ženklo reikšmė mažame versle” sulaukė didelio dalyvių susidomėjimo, lektorius maloniai pasidalino savo patirtimi, atsakė į rūpimus klausimus, pateikė pasiūlymų ir patarimų.

Vakarienės metu kiekviena  delegacija pristatė savo šalies keramikos tradicijas, supažindino su keramikos meistriškumo kursuose dalyvaujančių menininkų darbais, pasidalino patirtimi, organizuojant įvairias keramikos darbų muges, parodas ir šventes, pristatė naujas idėjas.

Antroji užsiėmimų diena. Vykome į meno ir muzikos mokyklą esančią Ropaži apskrityje, kur mokyklos direktorė ir keramikos dėstytoja Gunta Darbvare trumpai papasakojo apie mokykloje vykstančias veiklas. Mokyklą lanko 60 mokinių, mokslas trunka 7 metus, vaikai mokosi  muzikos ir meno specialybių. Mokykloje organizuojamos moksleivių darbų parodos. Keramikos dėstytoja trumpai pristatė savo kūrybinę veiklą ir pakvietė dalyvius į dirbtuves sukurti dirbinius iš šamotinio molio.

Po pietų kelionė autobusu į Rygą, kur vykome žiūrėti Latvijos dailės akademijos keramikos katedros studentų keramikos  darbų parodą. Su  ekspozicija  supažindino profesorius Dainis Pundurs.

Po apsilankymo Kalėdiniame Rygos senamiestyje ir vakarienės kavinėje „Priedes Krogs” Latvijos Etnografiniame muziejuje po atviru dangumi vyko trumpas renginio apibendrinimas, nuomonių ir pageidavimų išsakymas, nuoširdus bendravimas, apsikeitimas kontaktais.

Kuo keramikos meistriškumo kursai buvo naudingi asmeniškai? Lietuvos delegacijos atstovai savo  atsiliepimuose pažymėjo, kad keramikos meistriškumo kursuose gavo daug profesionalios informacijos, geros praktikos, bendravimo ir bendradarbiavimo patirties. Praktines idėjas pritaikys tiesioginėje veikloje.

Šiaurės vakarų Lietuvos vietos veiklos grupės informacija