Utenos regiono VVG aplankė delegacija iš Velso

2018 m. spalio 22-24 dienomis Utenos regiono vietos veiklos grupę aplankė pelno nesiekiančios socialinės organizacijos „Menter Mon“ (Velsas, JK)  atstovai, kurių tikslas buvo susipažinti su Utenos regiono vietos veiklos grupės įgyvendinama vietos plėtros strategija, vietos projektais ir aptarti tarptautinio bendradarbiavimo galimybes.

“Menter Môn” yra pelno nesiekianti socialinė organizacija,  įgyvendinanti projektus ir teikianti įvairias paslaugas Šiaurės vakarų Velse. Ši organizacija skatina regioninius išteklius, kurie prisideda prie vietos gyventojų gerovės. Šie ištekliai tai: natūrali ir sukurta aplinka, paveldas, kalba, žmonės ir žemės ūkio produkcija. Didžioji dalis veiklos šiuo metu vyksta Anglesio ir Gvinedo regionuose. Nuo organizacijos įkūrimo 1995 m., buvo pritraukta daugiau apie 80 mln. eurų finansavimo lėšų į regioną per įvairius projektus. Lėšos buvo investuotos į tokius projektus kaip – Anglesio pakrančių kelias, parama maisto produktų auginimui, senų pastatų renovacija, gyvūnų apsauga ir kt.

Per trumpą delegacijos vizitą svečiai turėjo galimybę susipažinti su Utenos rajonu, susitikti su vietinės produkcijos gamintojais, susipažinti su Leader projektais,  pabendrauti su administracijos darbuotojais aptariant tarptautinio bendradarbiavimo galimybes.

Pirmadienio vakare nusileidę Vilniuje svečiai buvo pasitikti ir palydėti į Uteną bei apgyvendinti viešbutyje. Antradienį pažintis su Utenos kraštu prasidėjo nuo Narkūnų piliakalnio lankymo. Vėliau svečiams buvo pristatytas Užpalių kraštas, kuriame jų jau laukė ekologiškų sulčių gamyba užsiimantis ūkininkas Sigitas Sinica. Svečiai domėjosi sulčių gamybos procesu, auginamomis uogomis bei turėjo galimybę paragauti bei įsigyti ekologiškų sulčių. Sekanti stotelė Užpalių krašte – Lygamiškio piliakalnis. Čia svečiams buvo papasakota, kad ant šio piliakalnio užpalėnai rugsėjo pabaigoje švenčia Rudens lygiadienio, Baltų vienybės, ugnies dieną. Svečiai užsiminė, kad ir Velse yra piliakalnių bei švenčiamos pagonybės šventės. Po lygiamiškio piliakalnio svečiai nuvyko prie Krokulės koplytėlės bei nepabūgo paragauti vandens iš šaltinio. Baigiant pažintį su Užpalių kraštu svečiai dar aplankė Šeimyniškių konglomerato atodangą bei apžvelgė apylinkes nuo Šeimyniškio piliakalnio.

Pietaujant Utenoje asociacijos „Utenos nardymo klubas“ narys  Bronius Vygelis svečiams pristatė projektą įgyvendintą iš Leader lėšų „Alaušo ež. žuvų išteklių išsaugojimas ir atkūrimas, atliekant dirbtinių nerštaviečių įrengimą ir vandens kokybės gerinimą – valymą biologinėmis priemonėmis“. Šis gamtosauginis projektas labai sudomino svečius, jie turėjo daug klausimų apie projekto įgyvendino eigą, apie nerštavietes, apie projekto rezultatus. Po pietų ir projekto pristatymo svečiai nuvyko į Sudeikius ir Alaušo ežero pakrantėje apžiūrėjo šio projekto įgyvendinimo vietas. Po to iš Sudeikių svečiai patraukė į Ruklius, kur, žuvininkystė ūkyje „Giedrupė“, jau jų laukė ūkio savininkas Artūras Merkys. Šiame ūkyje svečiai buvo supažindinti su įmonės veikla, papasakota ir parodyta kaip auginami afrikiniai šamai, užbaigiant vizitą šioje įmonėje svečiai buvo vaišinami rūkytais afrikiniais šamais.

Po apsilankymo Sudeikių krašte svečiai patraukė į Kuktiškes. Kuktiškių moterų klube ƒ„Kuksa“ svečių laukė klubo pirmininkė Irena Juotkienė, klubo narės bei brandintų obuolių sūrių gamintoja Vaida Paulė. Kuktiškėse svečiai buvo šiltai sutikti su karšta arbata, sūriais ir medumi. Moterų klubo viena iš pagrindinių veiklų yra gaminti veltinius gaminius, tad svečiai turėjo galimybę apžiūrėti bei įsigyti šių gaminių. Taip pat brandintų obuolių sūrių gamintoja Vaida papasakojo savo gaminamų sūrių istoriją ir vaišino svečius įvairių skonių sūriais, kurių svečiai taip pat įsigyjo.

Paskutinės vizito dienos ryte, trečiadienį, Utenos regiono vietos veiklos grupės administracijos darbuotojai ir delegacijos svečiai susirinko administracijos patalpose, kuriose aptarė ateities bendradarbiavimo galimybes, apsikeitė dovanomis bei suvenyrais.

Prieš vykdami į Vilnių svečiai dar užsuko į Molėtų etnokosmologijos muziejų, kuriame turėjo ekskursiją. Svečius labai domina dangaus stebėjimo tema, kadangi Anglesyje tai yra populiarus užsiėmimas, svečiai gimtajame krašte gali pasigirti dažnu giedru dangumi.

Išvykdami svečiai buvo labai dėkingi visiems už šiltą priėmimą, liko sužavėti Utenos kraštu ir tikisi gražaus bendradarbiavimo ir draugystės ateityje.

Utenos regiono VVG informacija

Editos Rukšytės ir Modesto Gadliausko nuotraukos