Bendradarbiavimo vizitas į Lenkiją

2018 m. spalio 8-11 dienomis Utenos regiono vietos veiklos grupės administracijos darbuotojai Jolita Umbrasienė, Edita Rukšytė ir Modestas Gadliauskas dalyvavo bendradarbiavimo vizite Lenkijoje. Šis vizitas yra dalis tarptautinio bendradarbiavimo projekto „Leader verslumo ir partnerystės plėtrai“ veiklų. Vizito organizatorius Molėtų rajono VVG „Keisdamiesi keičiamės“, VVG „Gniazdo“ (Lenkija), VVG „Kraina Rawki“ (Lenkija).

Bendradarbiavimo vizito tikslas – propaguoti Molėtų rajono ir Utenos regiono VVG teritorijų ekonomines vertybes, pristatant Molėtų ir Utenos rajonų savivaldybių teritorijose veikiančių verslo subjektų veiklas, žmones, kurie nori imtis verslo bendradarbiavimo su Lenkijos partneriais ir tuo pačiu metu pateikti savo pasiūlymus užsienio rangovams.

Vizite dalyvavo 9 Utenos rajono verslo atstovai, 9 Utenos rajono bendruomenių atstovai bei URVVG valdybos narys Virgilijus Gaižauskas ir narys Audrius Remeikis. Tiek pat atstovų dalyvavo ir iš Molėtų rajono.

Spalio 8 d. vakare visi kelionės dalyviai atvyko į viešbutį „Rozdroze“, kuriame visus pasitiko „Gniazdo“ ir „Kraina Rawki“ VVG atstovai. Įsikūrus viešbutyje, visi kelionės dalyviai vakarieniavo, po vakarienės visi susirinko viešbučio salėje, kurioje buvo oficialiai pasveikinti, vakaro metu svečiams iš Lietuvos buvo parodytas šokio spektaklis apie lenkų valstiečių vestuves.

Spalio 9 d.:

Visi kelionės dalyviai atvyko į įmonę „Strzelsok“ (adresas: Paplinek 9, 96-111 Kowiesy, Lenkija http://strzelsok.pl/). Tai aukštos kokybės natūralių sulčių gamintojas, vienas pirmųjų Lenkijoje, kuris į rinką įvedė inovatyvias pakuotes Bag in Box. Įmonė teikia sulčių spaudimo paslaugas klientams, norintiems pasigaminti sultis iš savo vaisių. Bendrovė savo gaminius eksportuoja į kitas šalis. Įmonę ir jos veiklą pristatė jos savininkas Jarosław Strzelecki, vizito dalyviai buvo vaišinami šios įmonės produkcija: įvairiomis sultimis, auginamais obuoliais. Vėliau kelionės dalyviai apžiūrėjo visas gamybines patalpas, turėjo daug klausimų įmonės savininkui.

Vėliau visi kelionės dalyviai atvyko į „Karpa Frut” (adresas: Annosław 196-232 Regnów, Lenkija). Tai šeimos įmonė, perdirbanti vaisius ir daržoves. Specializuojasi obuolių perdirbime, gamina įvairių skonių marmeladus. Bendrovės asortimente taip pat yra tyrelės, konservai, džemai, pyragaičių ir sausainių įdarai, cukruoti vaisiai ir kt. Vizito metu buvo galima susipažinti su produktų gamybos procesu.

Po to apsilankėme įmonėje „Applex Sp. z o.o.” (adresas: Sadkowice 99 C, 96-206 Sadkowice, Lenkija http://www.applex.pl/). Įmonė vidaus ir užsienio klientams tiekia aukštos kokybės vaisius. Bendrovė bendradarbiauja su Lenkijos ir užsienio prekybos centrų tinklais, taip pat su individualiais tiekėjais. Įmonė turi puikius gamybos, logistikos ir šaldymo įrenginius.

Dienos pabaigoje kelionės dalyviai atvyko į vestuvių namus „Sodyba“ (adresas: Sadkowice 76a, 96-206 Sadkowice, Lenkija), kuriuose vyko konferencija. Konferencijoje buvo pristatyta VVG „Kraina Rawki“ ir „Gniazdo“ strategijų įgyvendinimas, taip pat prisistatė šių regionų verslininkai ir vietos valdžios atstovai. Po konferencijos visi jos dalyviai vakarieniavo prie bendro stalo, bendravo neformalioje aplinkoje.

Spalio 10 d.:

Trečioji vizito diena prasidėjo vizitu regioniniame pieno kooperatyve Głuchów (adresas: 96-130 Głuchów; Rawska 6, Lenkija http://www.osmgluchow.com.pl/). Tai aukštos kokybės pieno produktų gamintojas, kurio produkcija įtraukta į tradicinių produktų sąrašą, tvarkomą Žemės ūkio ir kaimo plėtros ministerijos. Vizito metu dalyviai galėjo pamatyti gamybos procesą, paragauti įmonės produkcijos.

Sekantis sustojimas – Zbigniew Stania antikvarinių ir regioninių suvenyrų galerijoje, (adresas: 96-127 Lipce Reymontowskie, Lipowa g. 12). Čia buvo galima pamatyti seną ūkio įrangą, kotedžų įrangą, senovinius ritualinius daiktus ir daiktus, susijusius su Łowicki kunigaikštystės folkloru.

Po galerijos apžiūros visi atvykome į įmonę „Fungis“ (adresas: Wola Makowska 124a, 96-124 Maków http://www.fungis.pl/). Įmonė apdovanota verslo patikimumo pažymėjimu, suteiktu už aukščiausią įmonės stabilumo reitingą. Daugelį metų bendrovė specializuojasi aukštos kokybės substrato, skirto grybų auginimui, gamyboje. Vizito metu buvo galima susipažinti su grybų auginimo terpės gaminimo procesu.

Vėliau apsilankėme grybų auginimo įmonėje (adresas: Maków-Kolonia ul Wiosenna 88, 96-124 Maków). Daugelį metų bendrovė specializuojasi grybų auginimo technologijose. Vizito metu buvo galima pamatyti minėtas technologijas ir patį grybų auginimo procesą.

Dienos pabaigoje apsilankėme valgomųjų grybų augintojų susivienijime Spółdzielnia (adresas: Maków, Akacjowa g.4, 96-124 Maków, www.spgj.pl). Apsilankius SPGJ grupėje buvo galima susipažinti su grybų rinkos organizavimu grupės nariams šalyje ir užsienyje, suteikiant tinkamas grybų saugojimo sąlygas ir pan.

Spalio 11 d.:

Paskutinę vizito dieną Lenkijoje visi jos dalyviai apsilankė įmonėje, auginančioje elitinės klasės sodinukus Prusach vietovėje (adresas: PRUSY 96-130 GŁUCHÓW). Tai Skiernievicų sodininkystės instituto mokslinių tyrimų bazė. Šioje įmonėje buvome supažindinti su jos veikla, statistika, įvairiomis sodinukų rūšimis, po pristatymo buvo aprodyti šiltnamiai, kuriuose laikomi ir saugomi sodinukai. Po apsilankymo visi kelionės dalyviai padėkojo VVG „Gniazdo“ ir „Kraina Rawki“ administracijos darbuotojams už suorganizuotus vizitus į visas įmones ir iškeliavo į Lietuvą.

URVVG informacija

Modesto Gadliausko nuotraukos