Ukrainiečių delegacijos vizitas

Rugsėjo 2–9 dienomis Utenoje lankėsi 20 žmonių delegacija iš Ukrainos, Poltavos srities. Delegacijos daugumą sudarė stambūs šios srities ūkininkai lydimi Poltavos srities žemės ūkio pramonės departamento vadovo Sergejaus Frolovo, Žemės ūkio konsultacinės tarnybos direktorės Svitlanos Andriyenko ir direktorės pavaduotojos Tatyanos Gruzin.

Svečius labiausiai domino mėsinių galvijų ūkiai, atsižvelgiant į šį pageidavimą, buvo sudaryta savaitės programa. Pažintis su mūsų regiono ūkininkais prasidėjo nuo Mindaugo Kinderio limuzinų ūkio, Leliūnuose. V. Valiušio keramikos muziejuje ūkį svečiams pristatė M. Kinderis ir V. Bražėnas, po pristatymo ir diskusijos delegacija važiavo apžiūrėti ūkinių pastatų bei užsuko ir į ganyklą apžiūrėti pačių galvijų.

Vėliau delegacija patraukė į Šiaudinius, kur lankėsi penėjimo stotyje „Dievo karvutė“. Svečius Šiaudiniuose pasitiko penėjimo stoties direktorius Tomas Cicėnas bei Vyžuonų seniūnas Audrius Remeikis.

Po pietų svečiau pasuko link Sudeikių. Ten jie lankėsi UAB „Giedrupė“, kuri įsikūrusi Rukliuose. Direktorius Artūras Merkys papasakojo apie bendrovės veiklą, apie auginamus afrikinius šamus. Vėliau visa delegacija turėjo galimybę apžiūrėti visas bendrovės patalpas, gyvai pamatyti auginamus afrikinius šamus.


Antroji pažinties su ūkiais diena prasidėjo nuo Jotkonyse (Svėdasų sen.) veikiančio Vaidos ir Rolando Pajarskų nedidelio angusų ūkio. Svečiai apžiūrėjo galvijus ganykloje ir fermą.

Vėliau visa delegacija patraukė į Maineivių kaimą esantį Rokiškio rajone. Ten svečius pasitiko ir viską aprodė didelio limuzinų ūkio savininkai Jurgita ir Virginijus Stumbrai.

Po apsilankymo Rokiškio rajone svečiai patraukė į Zarasus, kur kavinėje „Sartų lankų jautiena“ jau jų laukė kooperatyvo „Sartų lankų jautiena“ direktorius Gintaris Petrėnas. Po pietų kavinėje svečiai iškeliavo apžiūrėti ūkio, kuris yra prie Samanių kaimo, Suvieko sen.


Kitą dieną delegacija iškeliavo į Ukmergės rajoną, ten Berzgainių kaime juos pasitiko ūkininkas Ričardas Kvekša. Susitikimas prasidėjo nuo ūkinių pastatų apžiūrėjimo, kuriuose veikia skerdykla, brandinimo ir mėsos cechai. Išvykdami svečiai dar sustojo ganykloje apžiūrėti besiganančių aubrakų.

Vėliau delegacija išvyko į Bliuvonių kaimą (Anykščių raj.), kuriame laukė aubrakų ūkio „Vaja farm“ savininkas Vygantas Šližys. Svečiams buvo aprodytos ganyklos su aubrakomis bei ūkiniai pastatai ir turima technika. Po šio ūkio apžiūrėjimo delegacija iškeliavo į Anykščius. Ten papietavus „Nykščio namuose“ svečiai persikėlė į konferencijų salę, kurioje vyko dviejų valandų diskusija tarp svečių ir Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos tarybos narių Gintario Petrėno, Roberto Amšiejaus, Gyvanto Šližio ir Mindaugo Kinderio. Svečiai tarybos nariams papasakojo apie ūkininkų situaciją Ukrainoje, uždavė daug klausimų. Diskusijos pabaigoje abi pusės apsikeitė kontaktais ir nutarė bendrauti bei bendradarbiauti ateityje.

Vėliau svečiai išvyko į Alantos dvarą, kuriame jų laukė didelė lenkų delegacija, taip pat Utenos regiono ir Molėtų vietos veiklos grupių atstovai. Dvare vyko verslo idėjų mugė, kurios metu neformalioje aplinkoje galėjo pabendrauti Ukrainos ūkininkai su Lenkijos verslo, turizmo, bendruomenių atstovais.


Ketvirtą dieną delegacijos svečiai turėjo pažintinę ekskursiją į Vilnių ir Trakus. Vilniuje turizmo gidė svečius supažindino su Vilniaus senamiesčiu, vėliau jie buvo supažindinti su karaimų virtuve kavinėje „Kiubetė“ Trakuose. Po pietų svečiai patraukė į Vytauto Didžiojo statytą Salos pilį, kurios kryžiuočiai taip ir nesugebėjo užimti, pasivaikščiojo po totorių ir karaimų kultūra alsuojantį Trakų senamiestį.

Iš ekskursijos grįžusių svečių Vilijos sodyboje jau laukė Utenos regiono vietos veiklos grupės valdybos nariai. Sodyboje vyko pažintinė vakaronė, kurios metu buvo bendrai kepami šašlykai, bendraujama neformalioje aplinkoje. Vakaro metu svečiai padėkojo Utenos regiono vietos veiklos grupės administracijos darbuotojams už suorganizuotas visos savaitės išvykas ir skirtą laiką jiems.


Penktoji diena buvo skirta Užpalių kraštui. Čia svečius pasitiko ir lydėjo Užpalių seniūnas Eugenijus Keraminas. Pirmoji stotelė šiame krašte buvo Algimanto ir Vestos Vaškelių pienininkystės ūkis.

Vėliau svečiai išvyko į Gedimino Skardžiaus specializuotą bitininkystės ūkį. Šiame ūkyje svečiai buvo supažindinti su moderniu ūkiu, parodytas visas medaus gamybos procesas, po ekskursijos svečiai buvo pavaišinti medumi su sūriu ir agurkais.

Po sočios ekskursijos svečiai atvyko į „100 abrūsų menę“, kuri įkurta Viktorijos Jovarienės kaminyčioje, Užpaliuose, svečius čia pasitiko ir apie kaminyčią bei abrūsų menę papasakojo pati Viktorija.

Papietavę svečiai atvyko į Užpalių gimnazijos/A. ir M. miškinių biblioteką, kurioje vyko diskusija su ŽŪM Tarptautinių reikalų ir eksporto skatinimo skyriaus vedėju A. Venckumi ir Utenos r. savivaldybės Kaimo ir bendruomenės reikalų vyr. specialistu R. Trinkūnu. Diskusijos metu buvo sudarytos sąlygos LR žemės ūkio ministerijos ir Poltavos srities žemės ūkio pramonės departamento atstovams susitarti dėl pašarinių grūdų pirkimo, abi pusės nutarė bendradarbiauti ir apsikeitė kontaktais. Po susitikimo svečiai dar turėjo laiko apsilankyti prie Krokulės šaltinio bei apžiūrėti Utenos regiono vietos veiklos grupės patalpas.


Šeštoji diena – Rugsėjo 8-oji – buvo skirta Utenos miesto šventei, kurioje svečiai turėjo daug laisvo laiko, apžiūrėjo visą šventę, parodas, mugę, pabendravo su seniūnais seniūnijų kiemeliuose.

Šventės pabaigoje Utenos regiono vietos veiklos grupės administracijos darbuotojai padėkojo svečiams už jų vizitą, atsisveikino ir palinkėjo sėkmingo skrydžio į namus.

Utenos regiono vietos veiklos grupė labai dėkoja visiems padėjusiems surengti Poltavos srities iš Ukrainos ūkininkų/verslininkų delegacijos vizitą Utenos krašte. Dėkojame Vilijos sodybos šeimininkams Vilijai ir Algirdui už svečių priėmimą ir apgyvendinimą. Ačiū ūkininkams Mindaugui Kinderiui (limuzinų ūkis), Tomui Cicėnui (Šiaudinių penėjimo stotis „Dievo karvutė“) ir Vyžuonų seniūnui Audriui Remeikiui, žuvininkui Artūriui Merkiui (UAB „Giedrupė“), ūkininkams Vaidai ir Rolandui Pajarskams iš Jotkonių kaimo, Jurgitai ir Virginijui Stumbrams iš Maineivių kaimo, Gintariui Petrėnui iš Samanių, Živilei ir Ričardui Kvekšams iš Berzgainių kaimo, Vygantui Šližiui iš ūkio „Vaja farm“, Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos tarybos nariui Robertui Amšiejui, Molėtų rajono vietos veiklos grupės „Keisdamiesi keičiame“ administravimo vadovei Violetai Navickienei, turizmo gidei Daivai iš vividvilnius.lt, ūkininkams Algimantui ir Vestai Vaškeliams iš Gaigalių kaimo, Gediminui Skardžiui ir jo specializuotam bitininkystės ūkiui, kuris yra Mikėnų kaime, Viktorijai Jovarienei už priėmimą kaminičioje, Vidai Juškienei už priėmimą Užpalių gimnazijos/A. ir M. Miškinių bibliotekoje. Dėkojame ŽŪM, Utenos rajono savivaldybės bei seniūnijų atstovams už parodytą dėmesį ir skirtą laiką, Utenos regiono vietos veiklos grupės valdybos nariams ir darbuotojams – Kęstučiui Udrui, Virgilijui Gaižauskui, Irenai Juotkienei, Broniui Šliogeriui, Vidui Bražėnui. Ačiū kavinei „ABU“, kurioje svečiai ne vieną kartą pietavo bei vakarieniavo. Ačiū Utenos autobusų parko vairuotojams Petrui, Romui ir Rimantui.

URVVG informacija

Modesto Gadliausko, Jolitos Umbrasienės, Editos Rukšytės nuotraukos