Penktadienis 13-oji – diena sėkmingam susitikimui

2018 m. balandžio 13 d. Utenos regiono vietos veiklos grupės administracijos darbuotojai Jolita Umbrasienė, Edita Rukšytė, Modestas Gadliauskas, Utenos regionio vietos veiklos grupės valdybos narys Virgilijus Gaižauskas ir Utenos regiono vietos veiklos grupės revizorius Audrius Remeikis, Utenos krašto bendruomenių atstovai: Užpalių bendruomenės atstovė Vida Juškienė, Kuktiškių moterų klubo „Kuksa“ prezidentė Irena Juotkienė, Pačkėnų bendruomenės atstovės Loreta Mikalauskienė ir Danutė Trinkūnienė, Tauragnų bendruomenės atstovas Gediminas Šireika lankėsi Kaišiadoryse, kur susitiko su Kaišiadorių rajono vietos veiklos grupės administracijos darbuotojais ir aplankė keturis projektus. Susitikime taip pat dalyvavo Šakių krašto vietos veiklos grupės administracijos darbuotojai bei bendruomenių atstovai.

 

Uteniškiai ir šakiškiai prie Kaišiadorių rajono VVG administracinio pastato

Susitikimas prasidėjo išvykimu į pirmą iš keturių lankomų projektų, tai UAB „Vėjų fėja“ – edukacinė, kūrybinė stovykla vaikams. Tai etnografinio pobūdžio stovykla 6 – 9 m. vaikams. Jaunieji stovyklautojai čia susipažindinami su senovės lietuvių papročiais, šventėmis, pasaulėžiūra.
Veikia lietuviško meno artelė – moko lipdyti molio dirbinius, kuria šiaudų skulptūras, velia vilną, klijuoja paveikslus iš gamtinių medžiagų, dekoruoja medį, iš drobės, lino gamina lėles.
Vaikai turi progą vakaroti prie laužo, žaisti lietuvių liaudies žaidimus, iškylauti gamtoje su smagiomis maudynėmis.
Stovyklos metu vaikai išmokomi mušti sviestą, spausti sūrį, gaminti pagardukus, molio krosnyje kepti duoną ir pyragus.
Taip pat rūpinasi sodybos augintiniais – avyte Vila Mėta, ožiuku Marsu, sargu Morsu ir pulku vištelių. Šių stovyklų metu stovyklos vadovai su vaikais daug keliauja, aplanko įdomiausias apylinkių vietas. Stovykla veikia Pratkūnų kaime. Stovyklą aprodė ir pristatė jos vadovė Ilona Balkuvienė.

Iš Pratkūnų kaimo susitikimo dalyviai iškeliavo į sekančią vietą, tai Anglininkų bendruomenė, kuri ruošiasi atidaryti dienos centrą, teikti socialines paslaugas. Bendruomenės namų patalpos suremontuotos iš LEADER lėšų.

Susitikimo dalyviai diskutavo su bendruomenės pirmininku Linu Babensku apie būsimo socialinio verslo perspektyvas, apie vykdomus projektus, apie įvairias kaimo bendruomenės problemas. Anglininkų bendruomenė vienija apie 150 bendruomenės narių.

Po diskusijų visi pajudėjome link Darsūniškio. Susitikimo vadovė, Kaišiadorių rajono VVG pirmininkė Janina Augustinavičienė, pakeliui pasiūlė sustoti ir pasigrožėti Nemuno kraštovaizdžiu.

Darsūniškis – apie 300 bendruomenės narių vienijanti gyvenvietė. Darsūniškyje stovi Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia (pastatyta 1855 m.), kapinių koplyčia (XIX a.), yra Darsūniškio pagrindinė mokykla, paštas. Stūkso Darsūniškio piliakalnis, yra saugomi gamtos paveldo objektai: Darsūniškio mineralinis šaltinis ir Darsūniškio akmuo. Čia susitikimo dalyvius pasitiko Darsūniškio bendruomenės valdybos narė Renata Karpavičiūtė. Pažintis su šia bendruomene prasidėjo nuo muziejaus, kuriame pilna įvairios antikvarinės garso ir vaizdo aparatūros bei laikomi įvairūs šio krašto eksponatai.

Apžiūrėję muziejų susitikimo dalyviai nukeliavo prie Darsūniškio mineralinio vandens šaltinio, tai galimas ateities bendruomeninis verslas. Bendruomenė taip pat planuoja teikti apgyvendinimo ir maitinimo paslaugas.

Atsisveikinę su Darsūniškio bendruomene susitikimo dalyviai patraukė į paskutinę lankymo vietą – Kalvių bendruomenę. Šio kaimo pakraštyje telkšo Kalvių ežeras, per kaimą teka Lapainia. Stovi Kalvių Šv. Antano Paduviečio bažnyčia (pastatyta 1800 m.), yra Kaišiadorių rajono Kalvių pagrindinė mokykla, paštas. Bendruomenei priklauso apie 200 gyventojų. Čia iš LEADER lėšų yra sutvarkyta ežero pakrantė ir bendruomenės namai, kurie teikia patalpų naudojimo paslaugas. Gyvenvietę ir bendruomenės patalpas aprodė Irutė Maciulevičienė ir Algirdas Degutis, Kalvių bendruomenės valdybos nariai.

Apžiūrėjus gyvenvietę visi susitikimo dalyviai susėdo prie apskritojo stalo, prie kurio pietaudami diskutavo apie įvairius vykdomus projektus, diskusijoje savo veiklas pristatė Utenos ir Šakių bendruomenių atstovai. Atsisveikindami dalyviai dėkojo Kaišiadorių rajono VVG pirminikei Janinai už suorganizuotą įdomų susitikimą bei kvietė aplankyti vieni kitus.

Utenos RVVG, Kaišiadorių RVVG, UAB „Vėjų fėja“,
Anglininkų, Darsūniškio, Kalvių bendruomenių ir wikipedia informacija

Modesto Gadliausko nuotraukos