METAI. GAMTOS FOTOGRAFO DIENORAŠTIS. MARIUS ČEPULIS

Ar žinote, kada iš meilės apkursta kurtiniai, pradeda loti stirnos, stenėti briedžiai, baubti elniai, raugėti danieliai? O kada staugia vilkai, viauksi lapės, kleketuoja ereliai, žvygauja šernai, mušasi gaidukai, šoka gervės, gieda juodieji strazdai? Kokiu greičiu reikia slinkti prie maurojančio elnio arba rėkiančios gervės? O kokie drakonai ir zebriukai gyvena mūsų ežeruose? Kas yra geriausi žvejai? Kada dangus sušvinta sidabru, Paukščių Taką skrodžia perseidai ar pasirodo Šiaurės pašvaistė? O gal dar nematėte kvapą gniaužiančių paukščių migracijų? Tuomet šis Mariaus Čepulio Lietuvos gamtos metraštis, pagardintas tikromis nutrūktgalviškomis istorijomis, kaip tik Jums.

Apie šį nutrūktgalvišką gamtos žmogų ir jo nuotykius su fotoaparatu tykant laukinių gyvūnų jau seniai sklando legendos, tačiau žinia apie būsimą knygą smalsumą sužadino ne vienam fotografijos ir Lietuvos gamtos mylėtojui. Ir ko tik stebėdamas gamtą per fotoobjektyvą knygos autorius nepatyrė: ištisas valandas mirko lediniame vandenyje, basomis sliūkino pas šernus, kiurksojo pelkėtoje baloje apsuptas vėžlių, iki kaklo paniręs braidė paskui retąjį mažąjį baublį, atrado lietuviškuosius zebriukus ir ledynmetį, su vienais apatiniais klampojo pas gerves, nuo įsiaudrinusio elnio vos sveiką kailį išnešė, o jau kiek uodų, briedmusių ir erkių prišėrė, vienas Dievas težino, ir, žinoma, M. Čepulis.

Galerijoje „Menų kamara“ , adresu Taikos g. 6,  Utena, balandžio 14 dieną, 15.30 val.  susitikimas su charizmatiškuoju Lietuvos gamtos fotografu Mariumi Čepuliu Įdomiausias nuotraukas lydės netikėčiausios istorijos, o ekrane suksis kai kas nematyto – video įrašai iš foto misijų! Įdomiausias nuotraukas lydės netikėčiausios istorijos, o ekrane suksis kai kas nematyto – video įrašai iš foto misijų!

 

Maloniai kviečiame!

Apie išmintį, žinias, gamtą, fotografiją, knygas  ir gamtą mylinčius žmones  

  • Leidykla „Lututė“ – vienintelė šalies leidykla, leidžianti leidinius išskirtinai apie Lietuvos gamtą ir mūsų šalies gamtininkus. Kodėl „Lututė“? Todėl, kad tai viena mažiausių ir įdomiausių šalyje gyvenančių pelėdų, įrašytų į Lietuvos raudonąją knygą. O pelėda – juk išminties ir žinių simbolis. Tad gamtinių leidinių leidyklai taiklesnio pavadinimo nė negali būti.
  • Leidykla „Lututė“ – vienintelė šalies leidykla, leidžianti leidinius išskirtinai apie Lietuvos gamtą ir mūsų šalies gamtininkus. Kodėl „Lututė“? Todėl, kad tai viena mažiausių ir įdomiausių šalyje gyvenančių pelėdų, įrašytų į Lietuvos raudonąją knygą. O pelėda – juk išminties ir žinių simbolis. Tad gamtinių leidinių leidyklai taiklesnio pavadinimo nė negali būti.
  • „Lututės“ įkūrėjas – gamtos fotografas, gamtininkas Romualdas Barauskas, jau kelis dešimtmečius daugiausia fotografuojantis Lietuvos laukinius žvėris. 2009 m. jo iniciatyva susikūrė Lietuvos laukinės gamtos fotografų klubas NATUREPHOTO.LT, vienijantis geriausius šalies gamtos fotografus. Nuo 2010 m. klubas drauge su leidykla rengia Lietuvos laukinės gamtos fotografijos konkursą „Gintarinis žaltys“. Jau išleisti 5 geriausių konkurso darbų albumai.
  • Pirmasis leidyklos periodinis leidinys – žurnaliukas vaikams apie gamtą „Lututė“, mažuosius skaitytojus pasiekiantis jau daugiau kaip 20 metų. Ilgametė žurnaliuko „Lututė“ redaktorė – gamtininkė Lina Marmaitė. Matydama begalinį vaikų domėjimąsi gamta, 2008 m. visos Lietuvos jaunuosius gamtos bičiulius ji paskatino susiburti į vaikų, besidominčių gamta, klubą „Lutučiukai“.
  • Vienas pirmųjų leidyklos periodinių leidinių – ir žurnalas apie gamtą „Baltasis gandras“, kuris vėliau pervadintas „Žurnalu apie gamtą“. Šiandien leidykla leidžia ir žurnalus „Paukščiai“, „Žūklė“, „Medžiotojas ir medžioklė“, „Miškininkystė“.
  • „Lututės“ knygų lentynose gausu įvairių leidinių apie Lietuvos gamtą. Tai net keletas vadovų mūsų šalies paukščiams pažinti, legendinis augalų atlasas „Lietuvos žaliasis rūbas“, bibliografine retenybe tapusi „Vaistinių augalų enciklopedija“, garsaus gamtininko R. Kazlausko atlasas „Lietuvos drugiai“, žinomo mikologo V. Urbono išsamiausias „Lietuvos grybų atlasas“, pažintinės knygelės ir pasakaitės vaikams apie gamtą, didžioji „Lietuvos dendroflora“, „Lietuvos perinčių paukščių atlasas“, Lietuvos raudonoji knyga ir daugelis kitų.
  • Nuo 1998 m. „Lututė“ leidžia seriją „Gamta šalia tavęs“, kurioje jau šešiolika leidinių apie Lietuvos paukščius, miško žvėris, vabalus, varliagyvius ir roplius, žuvis, samanas, kamanes ir kt.
  • Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečio proga „Lututė“ pradėjo leisti knygų seriją „Iliustruotoji Lietuvos gamta“. Jau išleistos knygos apie gervę, lututę ir briedį.
  • Naujausias leidyklos leidinys – charizmatiškojo Lietuvos gamtos fotografo Mariaus Čepulio „Metai. Gamtos fotografo dienoraštis“. Su Mariumi leidykla draugauja bene nuo 2010-ųjų. Vienas pirmųjų Mariaus Čepulio interviu pasirodė „Žurnale apie gamtą“, kai jis tapo „Gintarinio žalčio“ laureatu, o po metų – geriausiu Lietuvos laukinės gamtos fotografu. Būtent tada pirmąkart ir sužinojome apie Mariaus „likimo kiaulę“, atvedusią jį į nepaprastą gamtos pasaulį.